latinica  ћирилица
18/05/2017 |  19:32 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Predstava "Švajcarska" otvorila Teatar fest (VIDEO)

Predstavom "Švajcarska", autora Petra Mihajlovića u režiji Milana Neškovića, u Narodnom pozorištu Republike Srpkse svečano je otvoren 20. Teatar fest "Petar Kočić".
Predstava "Švajcarska" Narodnog pozorišta Republike Srpske - Foto: RTRS
Predstava "Švajcarska" Narodnog pozorišta Republike SrpskeFoto: RTRS

Naziv predstave "Švajcarska" na balkanskim prostorima aludira na utopiju koja podrazumijeva lagodan život, uspjeh, mir i bogatstvo. Ideja da snagom želje možemo postati Švajcarska, izrazito je problematična i apsurdna. Upravo taj apsurd jedan je od resursa koje eksploatiše ova predstava.

Likovi u predstavi su depersonalizovani, ne čujemo njihova imena i predstavljaju tipične likove muškarca, žene, starca, djevojke, sudije...

Tekst Petra Mihajlovića sadrži 18 scena koje su relativno kratke. Da bi, usljed nedostatka ritma, izbjegao zamor kod publike, reditelj Milan Nešković odlučio se za scensko rješenje koje omogućava da paralelno pratimo razvoj odnosa između likova unutar različitih scena.

Scenografiju "Švajcarske" potpisuje Dragana Purković Macan, a kostimograf je Ivana Јovanović. Autorsku muziku i video-projekciju uradio je Petar Bilbija.

Likove muškarca i žene, koji su u izvjesnom smislu zamajac i okosnica ove predstave, tumače Slađana Zrnić i Željko Erkić.