latinica  ћирилица
19/05/2017 |  15:33 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

TE Stanari- Novi transportni sistem (VIDEO)

U EFT Rudniku i Termoelektrani Stanari pušten je u rad novi transportni sistem koji će poboljšati rad rudnika.
EFT - Foto: RTRS
EFTFoto: RTRS

Višemilionski projekat osmišljen je i urađen uz angažman vlastitih stručnjaka, a uskoro će biti i patentiran.

Sistem služi za transport sloja zemlje koji se skida da bi se iskopao ugalj, dugačak je tri kilometra i za sat vremena do odlagališta može da preveze 7.200 kubnih metara otkrivke.

Inženjer Nebojša Savanović kaže da je 7.200 kubika dovoljno da se otkrije ugalj i da ostanu rezerve konstantno sedam godina unaprijed za snabdevanje Termoelektrane.

Za izradu sistema stigle su brojne ponude svjetskih proizvođača, ali je EFT kompanija odlučila da angažuje svoj kadar i resurse. Kompletan sistem je automatizovan i radi na daljinsku kontrolu.

Tehnički rukovodilac Željko Stanojević kaže da su sva iskustva  koja su stekli na revitalizaciji stare opreme koja je zatečena nakon privatizacije, ugrađena u ovaj projekat.

Oprema za transportne sisteme stigla je iz Njemačke. Firma iz Prnjavora obezbijedila je kompletnu metalnu galanteriju, a sve radove od projekta do montaže uradio je tim domaćih stručnjaka. To im otvara vrata da rade i za potrebe drugih rudnika.

Profesor Dragan Ignjatović, sa Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, kaže da čak i veći sistemi u Srbiji koja ima daleko veću infrastrukturu i tradiciju u ovim poslovima, nisu sami radili transportere nego su se oslanjali na strane proizvođače.

Oliver Haupt, iz njemačke kompanije Rulmeka, uvjeren je da će ovi sistemi raditi u sljedećih 10 godina, bez ikakvih poteškoća i problema.

Prošle godine u Rudniku lignita u Stanarima otkopano je više od sedam miliona kubika otkrivke. Za njen transport do lokacije za odlaganje korišten je tzv. BTO sistem sa bagerima, trakama i kamionima.