latinica  ћирилица
19/05/2017 |  17:28 | Autor: RTRS

Brčko: Izrada liste lijekova kasnila jer nije bilo Upravnog odbora

DIrektor Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Brčko distrikta Aleksandra Tučić izjavila je da je izrada nove esencijalne liste lijekova zakasnila jer je Fond šest mjeseci radio bez Upravnog odbora /UO/, te je stoga kasnilo i donošenje finansijskog plana.
Brčko - Foto: RTRS
BrčkoFoto: RTRS

"Fokus u svim aktivnostima stavljen je na unapređenje poslovne saradnje i ugovora sa Јavnom zdravstvenom ustanovom koja je nama najznačajniji poslovni partner", rekla je Tučićeva na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je esencijalna lista lijekova samo jedna od stavki u finansijskom planu Fonda za ovu godinu.

"Planirana sredstva iznose oko 35 miliona KM, a iz tog raspoloživog budžeta potrebno je finansirati zdravstvenu zaštitu, nabavku pomagala, rehabilitaciju, novčane naknade, a pored esencijalnih i dodatne liste lijekova, te ostala prava osiguranika", napomenula je Tučićeva.

U Fondu tvrde da oko 95 odsto ovih novčanih sredstava odlazi na te i ostale obaveze prema osiguranicima, a nešto manje od pet odsto na finansiranje troškova administracije i rada Fonda, na plate, naknade, materijalne i komunalne troškove, troškove održavanja softvera, opreme i drugo.

"Kompletan ovaj posao je dodatno komplikovan zbog neažurnosti Agencije za lijekove BiH koja već godinama najavljuje referalnu listu lijekova za BiH. To je nama u distriktu prilično usporilo rješavanje ovog pitanja", rekla je Tučićeva.

Ona je navela da je u vezi sa ovim problemom u Brčkom donesen akt kojim je za distrikt utvrđena referalna lista lijekova.

"Prema ovom rješenju utvrđuje se najniža cijena određenog lijeka sa lista lijekova u entitetima. Sadržaj lijekova na ovoj listi predlažu stručne komisije Fonda, a novodonesena lista je nastala revidiranjem dosadašnje koja se bez promjena primjenjivala još od 2013. godine", dodala je Tučićeva.

Predsjednik UO FZO distrikta Brčko Zoran Tošić rekao je da su na esencijalnu listu lijekova pridodati medikamenti koji se, kao najsavremeniji pristup liječenju, koriste u okruženju.

"Ovo je prvo revidiranje esencijalne liste lijekova. U budućnosti biće još naknadnih revidiranja", napomenuo je Tošić.

Predstavnci FZO građanima distrikta poručili su da će težiti poboljšanju i "modernizovanju" ove liste lijekova.

Član UO FZO Admir Čandić rekao je da je prethodna metodologija bila zasnovana na tome da lijek mora, prije svega, da registruje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i da mora biti registrovan na listama zavoda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Tuzlanskog kantona.

"Јa smatram da je naša lista kvalitetna i bolja u odnosu na okruženje", dodao je Čandić.

Umjesto nekih lijekova koji su zastarjeli, kako je danas predočeno na konferenciji za novinare, na novoj esencijalnoj listi naći će se lijekovi "nove generacije" koji imaju bolje dejstvo, dok će dio lijekova koji su skinuti sa esenijalne liste biti stavljeni na dodatnu listu lijekova.

Na konferenciji za novinare, održanoj u vezi sa sadržajem revidirane esencijalne liste lijekova koja će se primjenjivati od 22. maja, govorili su članovi UO FZO, direktor Fonda, šef službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu Lidija Ljubojević i direktor Јavne zdravstvene ustanove "Zdravstveni centar Brčko" Nihad Šibonjić.

U saopštenju koje su novinari dobili na konferenciji za novinare navodi se da na ovaj način iz Fonda zdravstvenog osiguranja žele negirati negativne tvrdnje o poslovanju Fonda.

Izvor: SRNA