latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:16 ⇒ 20/05/2017 | 15:47 | Autor: RTRS

Dodik tvrdi - SzP dozvolio novi prenos nadležnosti na Predsjedništvo BiH (VIDEO)

Da li je na pomolu novi prenos nadležnosti?
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Predsjednik Srpske Milorad Dodik optužio je ministre iz Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH da su podlegli zahtjevu Bošnjaka i donijeli odluku da je potrebna saglasnost Predsjedništva BiH za stavljanje lica i organizacija na "crnu" listu UN-a.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić odgovara da neko mora da komunicira sa UN-om, ali uvjerava da članovi Predsjedništva neće moći da utiču na prijedloge policijskih agencija, da se neka osoba ili organizacija stavi na UN-ovu "crnu" listu.

 Davanjem prava Predsjedništvu BiH da odobrava stavljanje osoba i organizacija iz BiH na tzv. crnu listu UN, ugrožava se bezbjednost Republike Srpske, tvrdi predsjednik Milorad Dodik. Podsjeća, da je u BiH veliki broj povratnika sa sirijskog ratišta i sumnja da bi Bakir Izetbegović takve ljude stavljao na "crnu" listu UN.

 - Oni su donijeli propis, evo provjerite, u kome za crnu listu treba saglasnost Predsjedništva BiH. Kada će muslimanski član Predsjedništva BiH dozvoliti da se neko od muslimana stavi na "crnu" listu - kaže Dodik.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić potvrdio je da je Savjet ministara BiH usvojio metodologiju stavljanja fizičkih i pravnih lica iz BiH na "crnu" listu UN. Ističe i da prvi put Predsjedništvo BiH dobija svoju ulogu, tvrdi, samo formalnu.

- Čitav predmet obrađuju OBA ili druge bezbjednosne agencije i taj prijedlog se se dostavlja Predsjedništvu koje o tome donosi konačnu odluku i to se upućuje u Savjet bezbjednosti UN-a. Bilo bi suludo ako Predsjedništvo odbije - kaže Mektić.

Saznajemo da u aktuelnom mandatu, ali i ranijim, Predsjedništvo BiH nije odlučivalo o stavljanju pojedinaca i organzacija na "crnu" listu UN. Trenutno je na ažuriranoj UN-ovoj listi najtraženijih terorista i terorističkih organizacija upisano sedam organizacija, čije su kancelarije u gradovima Federacije BiH, a koje su bliske Islamskoj državi. Na spisku je jedan državljanin BiH Nusret Imamović, vodeći komandanat Nusra fronta koji godinama ratuje u Siriji.