latinica  ћирилица
19/05/2017 |  18:55 ⇒ 18:57 | Autor: RTRS

Kovač: Izetbegović nikada nije napustio ideologiju unitarne BiH

Profesor na Vojnoj akademiji u Beogradu Mitar Kovač rekao je da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nikada nije napustio ideologiju unitarne BiH, niti je prihvatio mogućnost demokratskog razlaza, te da je takav bio i tokom rata za vrijeme vlasti svoga oca.
Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com) -
Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com)

"Na duže staze teško je očekivati da je BiH kao jedinstvena država održiva iz istih razloga iz kojih se raspala i bivša SFRЈ. Ne postoje realne pretpostavke niti kritična masa ni u muslimanskom narodu da preduzme neke ozbiljnije aktivnosti izuzev ekstrema", rekao je Kovač za "Sputnjik".

On je dodao da Bošnjaci ne mogu da promijene situaciju u svoju korist, ali da nije isključeno da će pokušati nešto prilikom demokratskog opredjeljenja Republike Srpske ka samostalnosti, kada bi moglo da dođe do različitih oblika provokacija i oružanog nasilja.

"Izetbegović ne može da shvati da rezultat građanskog rata jesu dva entiteta od kojih je Republika Srpska deo BiH, a ne talac ili rob muslimanskih vlasti u Sarajevu", istakao je Kovač, general-major Vojske Srbije u penziji.

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja da ga Srbi i zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji ne zanimaju, Kovač je rekao da bi možda bilo dobro za Srbe, ako bi se bivši komandant terorističke OVK tako ponašao, ne toliko za Srbe na Kosovu i Metohiji, koliko za srpsko nacionalno pitanje.

"Beograd više ne bi mogao da gleda probleme na taj način, niti da žmuri i da ne vrati suverenitet nad celim ili delom Kosova i Metohije, jer su se okolnosti od 1999. promenile", rekao je Kovač.

On je naveo da ne isključuje takav scenario i da je samo pitanje da li će se to dogoditi za 20 ili 120 godina.

"Bitno je da nam se ne ospori prostor Kosova i Metohije", rekao je Kovač.

Govoreći o odnosima Beograda i Skoplja, poslije izjave mandatara makedonske Vlade Zorana Zaeva da Srbijom rukovodi nacionalističko rukovodstvo, Kovač je rekao da "Zaev nije nikakva figura koja može da govori u regionalnom smislu ko je kakav, niti poseduje autoritet u samoj Makedoniji".

Kovač je dodao da je riječ o jednom zvaničniku koji prenosi interese i mišljenje drugih.

"On je jedan od centara koji treba da diskredituje vlast u Srbiji, da je proglašava nacionalnom. Kako god razmišljali, vlast u Srbiji ima neku dozu samostalnosti u odnosu na druge države zapadnog Balkana u smislu artikulacije svojih nacionalnih interesa i odnosima prema drugim velikim centrima moći", rekao je Kovač.

Izvor: SRNA