latinica  ћирилица
19/05/2017 |  19:09 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Radne vize stopiraju poslove domaćih preduzeća u Njemačkoj (VIDEO)

Procedura koja bi Bosnu i Hercegovinu mogla da košta stotine miliona maraka!
Detašmani - Foto: RTRS
DetašmaniFoto: RTRS

Radne vize za radnike, zaposlene u firmama koje imaju detašmane za izvođenje poslova u inostranstvu, postale su veliki problem domaćim privrednicima. Čekanja traju i po nekoliko mjeseci, a poslovni partneri u Njemačkoj ne mogu da čekaju.

Bijeljinsko preduzeće Monting montaža već osamnaestu godinu dobija detašmane za izvođenje radova u inostranstvu. U Njemačku mjesečno šalje 60 svojih radnika. Među njima je i Goran Kulišić koji kaže da se na njemačkom tržištu može  zaraditi mnogo više i da konstantno ima posla, ali da ima problema sa dobijanjem viza.

Upravo je dobijanje radnih viza od prošle godine postala noćna mora poslodavaca. Radnici ih u njemačkoj amabasadi čekaju i po nekoliko mjeseci. To je dovelo u pitanje poslovanje domaćih preduzeća, pa pojedina nisu ni konkurisala za detašmane.

Spasoja Albijanić, direktor Montinga iz Bijeljine, ističe da ne postoji poslovni parntner koji će ugovoriti posao i onda čekati četiri do pet mjeseci na radne vize.

Slavko Đukić, direktor preduzeća Građus iz Kotor Varoša, kaže da su problemi počeli prije godinu, te da se vize čekaju i po šest mjeseci.

Ako je suditi po odgovoru iz njemačke ambasade, rješenje nije ni na vidiku. Za sve su krive, kažu, olakšice za pristup njemačkom tržištu rada za građane zemalja Zapadnog Balkana. Imaju veliki broj zahtjeva.

"Ambasada u ovom trenutku, uprkos kadrovskom pojačanju viza odjela, ne može ponuditi više termina", naveli su iz ambasade.

Domaći privrednici pitaju šta je sa međunarodnim sporazumom gdje se Njemačka obavezala da će radne vize za detaširane firme rješavati u roku sedam dana. Sastanak predstavnika Savjeta ministara BiH, Ambasade Njemačke i Spoljnotrgovinske komore prije nekoliko mjeseci nije dao rezultate.

Frano Planinić, pomoćnik u MIP BiH, kaže da su s ovim upoznati i u Berlinu, ali da se problem nije počeo rješavati.

A ovaj problem BiH bi mogao da košta stotine miliona maraka, jer prihod koji ostvaruju detaširane firme nije za potcijeniti.

Anto Ostojić, iz Spoljnotrgovinske komore, kaže da je riječ o oko 150 miliona maraka. Dok Mile Petrović, iz Privredne komore Republike Srpske, navodi da Srpska od toga ima 35 miliona evra.

BiH ima 2.000 detašmana, Republici Srpskoj pripada trećina. U Njemačku preko detaširanih firmi najviše idu građevinski radnici.