latinica  ћирилица
19/05/2017 |  19:44 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Formiran predmet protiv Meddžide Kreso

Tužilaštvo BiH zvanično je prije nekoliko dana formiralo predmet protiv Meddžide Kreso, bivše predsjednice Suda BiH, i troje sudija ove pravosudne institucije, a na osnovu krivične prijave koju su tačno prije mjesec podnijeli  profesor Faruk Јašarević i njegova advokatica Edina Јahić.

Informaciju o formiranju predmeta u Tužilaštvu i provjerama iz prijave potvrdio je Јašarević. On se, kako nam je pojasnio, uvjerio prekjuče u Tužilaštvu da je određen i postupajući tužilac kako bi ispitao sve navode iz krivične prijave u kojoj se Kreso kao prvoprijavljena sumnjiči da je počinila krivično djelo iz člana 238. Krivičnog zakona BiH – “kršenje zakona od strane sudija“.

Advokatica Јahić u prijavi je navela da joj je nanesena nematerijalna šteta, povreda profesionalnog ugleda, a krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli su zbog sudskog spora sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH u kojem je Kreso predmet s Upravnog odjeljenja prebacila na Građansko i time oštetila stranke u postupku. Predmet je već prošao kroz protokol, tvrdi Јašarević.

On je utvrdio da će danas podnijeti kao dokaz i Kresinu izjavu Balkanskoj istraživačkoj mreži datu prije pet dana.

- Kreso je u toj izjavi priznala da je predmet prebacila drugom odjeljenju i to je za nas takođe valjan dokaz - rekao je Јašarević.i

U prijavi od 19. aprila navedeno je da je Kreso, kao tadašnja predsjednica Suda BiH, “pri pravljenu godišnjeg rasporeda, a što je po zakonu bila ovlaštena i odgovorna, povjerila rješavanje ovog predmeta u izvršnim postupcima i postupcima obezbjeđenja sudijama Građanskog odjeljenja“.

Izvor: Avaz