latinica  ћирилица
20/05/2017 |  12:28 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Ugrožena "Nojeva barka za sjemena"

Naučnici su na norveškom ostrvu Spitsbergen duboko ispod leda smjestili veliki trezor koji je bio nazvan i Nojeva barka za zaštitu svjetskih usjeva u slučaju apokalipse ali su visoke vrijednosti temperature dovele do topljenja leda i ugrozile i samu unutrašnjost ovog zdanja.
Arktik - Foto: B92
ArktikFoto: B92

Voda od otopljenog leda dospjela je u tunel na ulazu u trezor na norveškom ostrvu Spitsbergen.

"Nismo mogli ni pomisliti da će led nestati i da će biti ovako ekstremni vremenski uslovi. Mnogo vode dospjelo je na ulaz od tunela i potom se zaledila, tako da ulaz podsjeća na glečer", rekla je zvaničnik norveške Vlade Hege Nja Askim.

Ona je britanskom dnevniku "Gardijan" rekla da sjeme uskladišteno unutar trezora nije ugroženo jer voda nije doprla u unutrašnjost trezora.

"Trezor je trebalo da djeluje bez ljudske pomoći ali sada moramo svakodnevno da nadgledamo stanje", naglasila je Askimova.

Trezor sa svjetskim sjemenom za usjeve otvoren je 2008. godine i to je betonski bunker ukopan stotinu metara unutar planine. Rashladni uređaj je osmišljen kao bezbjedno mjesto za skladištenje brojnih vrsta od ukupno tri miliona poznatih sjemena na Zemlji.

Stručnjaci ističu da bi to bio genetski resurs od ključnog značaja u slučaju globalne katastrofe popud udara asteroida ili nuklearnog rata.

Izvor: SRNA