latinica  ћирилица
21/05/2017 |  13:20 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

U Zvorniku otvorena izložba bugarskih umjetnika

U Zvorniku je danas, povodom Dana grada, otvorena izložba slika bugarskih autora koje su nastale na "Art simpozijumu Јahorina".
Zvornik - izložba slika - Foto: SRNA
Zvornik - izložba slikaFoto: SRNA

Na izložbi pod nazivom "Bugarska umjetnost iz BiH" postavljeno je 27 eksponata rađenih pretežno akrilik tehnikom i uljem na platnu.

Izložbu su otvorili gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i ambasador Bugarske u Sarajevu Avgustina Cvetkova Karabaševa koja je istakla da je izložba dokaz bliskih veza ne samo među institucijama već i među umjetnicima i ljudima.

On je zahvalila Stevanoviću za osličnu saradnju, te je svim građanima Zvornika čestitala Dan grada.

Stevanović je naglasio je da grad Zvornik godinama ima saradnju sa bugarskom Ambasadom u Sarajevu, koja je pritekla u pomoć i u najtežim trenucima 2014. godine kada su bile katastrofalne poplave.

On je najavio da će Zvornik u naredna tri mjeseca uspostaviti saradnju sa jednim bugarskim gradom sa kojim je ambasadorka uspostavila kontakt, te pojasnio da će se saradnja prvo odvijati na nivou razmjene posjeta, a onda razvijati kulturne, sportske i druge odnose.

Osnivač i organizator "Art simpozijuma Јahorina" Lazo Savić rekao je da su na izložbi postavljena djela bugarskih autora Marie Zlatanove, Marine Savove, Delie Čauševe, Svetle Radulove, Trajana Panajotova i drugih.

Zvornik danas obilježava svoj dan, odnosno 607 godina postojanja. Naziv Zvo/r/nik prvi put se pominje u spisima Dubrovačkog arhiva 21. maja 1410. godine, pa je taj datum uzeo za obilježavanje dana grada.

Izvor: Srna