latinica  ћирилица
21/05/2017 |  13:35 | Autor: RTRS

Liječe bol, povećavaju rizik od infarkta

Dugotrajno uzimanje nesteroidnih liekova protiv bolova i upala, koji se izdaju bez recepta, povezano je sa povećanim rizikom od srčanog udara - u prosjeku za 20 do 50 odsto

Doziranje i ukupno vrijeme uzimanja lijekova nije uticalo na povećanje. Ovo otkriće predstavljeno je u novoj studiji, zasnovanoj na istraživanju koje je sprovela grupa istraživača predvođena doktorkom Mišel Bali iz Bolničkog istraživačkog centra Univerziteta u Montrealu.

U tu grupu lekova svrstavaju se ibuprofen, diklofenak, celekoksib i naproksen, ali se pokazalo da ne uzrokuju direktno srčani udar. Rizik od srčanog udara koji se povezuje sa uzimanjem lijekova protiv bolova raste već nakon prve nedjelje uzimanja lijekova, nezavisno od vrste lijeka i doze. Rizik koji se povezuje s uzimanjem visokih doza je najveći tokom prvog mjeseca uzimanja lijekova.

Istraživači, međutim, ističu da su njihovi nalazi samo opservacione prirode i da tokom istraživanja nisu na sistematski način uzeti u obzir mnogi važni faktori poput pušenja, konzumacije alkohola i gojaznosti...

- Studija se zasniva na informacijama o receptima i izdavanju lijekova. Nije se vodilo računa o tome da li su ljudi zaista pili te lijekove ili ne - rekao je doktor Amitava Banerdži. Istraživanje je donijelo dobre dokaze, ali su rizici iskazani relativno. Nema jasnog opisa apsolutnog rizika.

Kako istraživanje govori o povećanju rizika od infarkta, povećanje od 20 do 50 odsto kod osoba s malim rizikom nije razlog za brigu, istakao je Stiven Evans, profesor farmakoepidemiologije. Evans je dodao da svi lijekovi imaju neželjena dejstva i da treba voditi računa o propisivanju lijekova protiv bolova. Ova studija ne bi trebalo da bude razlog za paniku kod korisnika ovih lijekova.

Izvor: Novosti