latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:23 | Autor: RTRS

Evropska komisija - Univerzitetu u Istočnom Sarajevu logo izvrsnosti

Evropska komisija dodijelila je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu logo izvrsnosti u istraživanju čime je ovaj univerzitet uvršten u grupu evropskih univerziteta koji imaju potvrdu kvaliteta naučno-istraživačkog rada i koji žele da osiguraju kvalitetno poslovno okruženje za svoje istraživače.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Univerzitet je putem loga izvrsnosti u istraživanju pokazao nastojanje da bude aktivno uključen u evropski istraživački prostor kroz različite programe, putem harmonizacije svoje legislative i organizacione istraživačke strukture sa evropskim modelom u skladu sa Evropskom poveljom za istraživače i Kodeksom o zapošljavanju istraživača.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić rekao je da će UIS logo izvrsnosti u istraživanju koristiti kao značajno obilježje prema kojem će biti prepoznatljiv kao jedan od univerziteta koji se bavi naučno-istraživačkim i umjetničkim radom i ima dosta rezultata iza sebe, te planira značajno unapređenje i pridržavanje Evropskog područja visokog obrazovanja /EHEA/.

Korištenje ovog loga značajno će doprinijeti međunarodnoj prepoznatljivosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, što je posebno bitno prilikom apliciranja za međunarodne projekte, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Logo izvrsnosti podrazumijeva da se Univerzitet pridržava principa i načela koje je propisala EU Evropskom poveljom za istraživače i kodeksom zapošljavanja istraživača, o pravima i obavezama istraživača i da su procedure zapošljavanja na Univerzitetu usaglašene sa evropskim.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je 7. februara 2013. godine potpisao Deklaraciju o pristupanju Evropskoj povelji za istraživače /European Charter for Researchers/ i Kodeksu o zapošljavanju istraživača /Code of Conduct for the Recruitment of Researchers/, čime se obavezao na poštovanje načela i usklađivanje svojih pravnih akata sa načelima Povelje i Kodeksa.

Evropska povelja za istraživače i Kodeks o zapošljavanju istraživača su dokumenti Evropske komisije čiji je cilj da osiguraju ista prava za istraživače, bez obzira na to u kojoj su evropskoj državi zaposleni.

Izvor: Srna