latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:26 | Autor: RTRS

Dobar prijem filmova Zvjaginceva, Mundruca i Hanekea u Kanu

Filmovi "Nevoljeni" Alkesandra Zvjaginceva, "Јupiterov mjesec" Kornela Mundruca i "Srećan kraj" Mihaela Hanekea dobili su, zasad, najviše ocjene filmske kritike u Kanu, nakon nekoliko uvodnih dana Festivala.
Kanski festival (foto: radiokameleon.ba) -
Kanski festival (foto: radiokameleon.ba)

Zvjagincev, kao osvjedočeni pripadnik ruskih simbolista, napravio je film o bračnom paru pred razvodom koji se mrzi i koji nema vremena ni za koga sem za svoje ambicije i interese.

Njihov sin nestaje iz kuće, ali to niko i ne primjećuje, pa se u potragu polazi sa skoro dva dana zakašnjenja. Ali, čak ni nestanak dječaka, na kojeg niko ne obraća pažnju, nimalo ne popravlja odnose roditelja.

Mađarski režiser Kornel Mundruc predtavio se filmom "Јupiterov mjesec", alegorijom o sirijskim izbjeglicama u Mađarskoj.

Glavni junak filma je mladi Sirijac, koji je ranjen tokom ilegalnog prelaska granice između Srbije i Mađarske, pa od šoka od smrtnih povreda otkriva da ima moć levitacije.

Veliku pažnju izazvao je i novi film Mihaela Hanekea, višestruko nagrađivanog u Kanu, koji se predstavio ostvarenjem "Srećan kraj".

Međutim, stav kritičara ne mora biti presudan jer je predsjenik ovogodišnjeg žirija Pedro Almodovar, poznat po svom neformalnom viđenju filma i filmske estetike.

Kanska publika u nastavku Festivala očekuje nove filmove Koreanca Hong San-Sua - "Dan poslije", zatim Fatiha Akina, Sergeja Loznice...

Festival se završava 28. maja

Izvor: Srna