latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:50 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Nivo mora bi do kraja vijeka mogao da poraste za dva metra

Ekstremne poplave duž obala mogle bi da postanu mnogo učestalije ako nivo mora nastavi da raste u narednih nekoliko decenija, pokazuje novo istraživanje.
More - Foto: RTRS
MoreFoto: RTRS

Naučnici predviđaju da bi nivo mora do 2030. godine mogao da poraste za oko 10 centimetara. To će biti dovoljno da se učestalost poplava u mnogim dijelovima svijeta udvostruči, dok će se u tropskim područjima uvećati za čak 25 puta.

Posljedice po zajednice i ekosisteme u tim područjima biće katastrofične, navode naučnici. Nivo mora sada se, na godišnjem nivou, podiže za oko tri milimetra. Iako se možda ne čini da je to mnogo, čovejčanstvo već osjeća posljedice višeg nivoa vode i erodirajućih obala, piše "Verge".

Cjelokupna naseljena područja već godinama su izložena sve učestalijim poplavama, koje su posljedica globalnog zagrijavanja. To će se i dalje nastaviti i još povećati, a posljedice će biti sve gore.

Površina mora raste, objašnjavaju naučnici, jer ugljen-dioksid i ostali gasovi prouzrokuju rast temperatura koje tope led. Nastala voda utiče u svjetske okeane. Sve dok se u atmosferu budu ispuštali štetni gasovi, dotle će rasti i visina mora.

Prema trenutnim procjenama, nivo površine mora će se do 2050. podići za između 10 i 20 centimetara, a do 2100. godine za između 30 i 210 centimetara - što zvuči zaista kataklizmično.

Izvor: theverge.com