latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:05 ⇒ 14:17 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo- Program "Zlatni vitez u Prvom kadru"

Filmski program "Zlatni vitez u Prvom kadru" biće danas svečano otvoren u okviru Spasovdanskih svečanosti povodom krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo.
Istočno Sarajevo- Zlatni vitez u Prvom kadru (foto: isarajevo.net) -
Istočno Sarajevo- Zlatni vitez u Prvom kadru (foto: isarajevo.net)

Iz Teatar foruma je saopšteno da se program, koji traje do 27. maja, realizuje u organizaciji produkcije Prvi kadar, pod pokroviteljstvom opštine.

Filmski program "Zlatni vitez u Prvom kadru" je nastavak dugogodišnje saradnje Međunarodnog festivala Zlatni vitez iz Rusije i Međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar Istočno Sarajevo, koja traje nekoliko godina, kroz promociju filmskih ostvarenja iz Rusije na ovom filmskom festivalu u Srpskoj.

Ove godine će biti prikazan izbor najboljih filmova iz Rusije koji su osvojili prestižne filmske nagrade u 2015. i 2016. godini.

Na otvaranju manifestacije biće prikazana tri kratka igrana filma "Bratstvo" u kome scenario i režiju potpisuje Anastasija Galkina. Ovo ostvarenje govori o životu u Bogosloviji koji naizgled djeluje spokojan, ali postoji i nevidljiva stvarnost u kojoj se Bogoslov bori sa svojim alter egom.

Publika će imati priliku da vidi i priču o vojničkom iskušenju tokom izvršenja vojnog zadatka u filmu "Lična stvar", koji je dobitnik Zlatnog viteza u kategoriji kratki igrani film 2015. Režiju filma potpisuje reditelj Andrej Nosakov, a glavnu ulogu u filmu tumači Andrej Ganičev.

Prve večeri na programu je i film "Nenaučena lekcija 14/41", dobitnik Zlatnog viteza za 2016. godinu u režiji Nine Vedmickaje. Film donosi interesantnu priču o učeniku petog razreda iz Donjecka, koji za vrijeme granatiranja grada ostaje sam u učionici i iznenada shvati da je školska tabla, ustvari, portal u prošlost.

Počasni gost programa je predsjednik klubova Zlatnog viteza glumac i reditelj Aleksej Vasiljevič Safonov, počasni umjetnik iz Rusije, kome će biti uručena "filmska klapa", simbol filmskog festivala Prvi kadar.

U okviru programa, najmlađa publika će imati priliku da vidi igrani film za djecu "Nebeska kamila", dobitnika Srebrnog viteza za 2016, čiji scenario i režiju potpisuje Јurij Feting.

Manifestacija se završava u subotu, 27. maja, prikazivanjem animiranog filma "Zastupnica" i dokumentarnog filma "Na kraju", reditelja Ane Šišove, dobitnika Zlatnog viteza za 2015.

Izvor: SRNA