latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:17 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH djelimično usvojio apelaciju Zukića

Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju generalnog sekretara SDA Amira Zukića podnesenu protiv rješenja Kantonalnog i Opštinskog suda u Sarajevu u dijelu koji se odnosi na pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.
Amir Zukić - Foto: dnevni avaz
Amir ZukićFoto: dnevni avaz

Zukićeva apelacija odbijena je djelimično kao neosnovana.

"Ustavni sud BiH je na sjednici Velikog vijeća odbacio kao neosnovanu Zukićevu apelaciju u odnosu na ostale standarde člana dva/3.e Ustava BiH i član šest, stav jedan i tri Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i član sedam Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda jer je preuranjena", saopšteno je iz Ustavnig suda.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su Zukića 17. februara zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima, a djelimično je usvojena apelacija podnesena protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 30. marta, Opštinskog suda u Sarajevu od 20. i 24. feberuara, te 15. marta.

Ustavni sud BiH odbacio je jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno, nakon proteka roka za podnošenje apelacije, ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je Sud utvrdio da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku.

Odlučujući o apelacijama u vezi s donošenjem odluka u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Sud je odbio kao neosnovane apelacije u slučajevima u kojim je zaključio da povrede nije bilo, odnosno donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje.

Sud je donio jedan broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su, prima facie, očito bile neosnovane jer zahtjevi apelanata nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da apelanti kao stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

U svim slučajevima u kojima je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje Sud je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da, saglasno pravilu Ustavnog suda BiH, u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja.

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internet stranici Ustavnog suda BiH.

Izvor: Srna