latinica  ћирилица
22/05/2017 |  14:18 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Ivanić i Izetbegović sa indonežanskim ministrom o ulaganju u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakli su u razgovoru sa ministrom ekonomskih poslova Indonezije Darminom Nasutionom da je BiH interesantna na planu investicija zbog svojih prirodnih bogatstava i geografskog položaja.
Sarajevo: Ivanić, Izetbegovič i Nasutin - Foto: SRNA
Sarajevo: Ivanić, Izetbegovič i NasutinFoto: SRNA

Članovi Predsjedništva BiH napomenuli su važnost prisustva mnogobrojne delegacije privrednika iz Indonezije na ovogodišnjem "Sarajevo biznis forumu" što je, kako je rečeno, najbolji pokazatelj interesa Indonezije za ulaganja u BiH.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima ulaganja u poljoprivredu, drvnu i namjensku industriju, te o saradnji u oblasti turizma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su naglasili opredijeljenost za unapređenje bilateralne saradnje dvije prijateljske zemlje na svim poljima, posebno na polju ekonomije.

Na sastanku je bilo riječi i o putu BiH ka EU, te je istaknuto da će BiH i Indonezija, s približavanjem BiH članstvu u Uniju, imati priliku za tješnju saradnju u okviru jačanja veza zajednice evropskih sa azijskim zemljama.

Nasution je rekao da Indonezija podržava BiH, te izrazio spremnost na unapređenje saradnje, posebno u ekonomskom segmentu.

On je naglasio da će Vlada Indonezije podržati privrednike koji žele intenzivnije ulagati u BiH.

Ivanić i Izetbegović zahvalili su Indoneziji za podršku i pomoć koju pruža BiH.

Tokom susreta je ocijenjeno da tradicionalno dobre odnose dvije zemlje treba unapređivati, te istaknuto da su dvije zemlje i do sada dobro sarađivale u različitim međunarodnim organizacijama i kao zemlje članice UN.

Sastanku je prisustvovao i Tugomir Čuljak, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

Izvor: SRNA