latinica  ћирилица
22/05/2017 |  15:13 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Ivanić -Denijelson: Članstvo u EU strateški cilj BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas sa Kristijanom Denijelsonom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju.
Ivanić i Danijelson - Foto: RTRS
Ivanić i DanijelsonFoto: RTRS

Direktor Direktorata Evropske komisije, u okviru posjete BiH, obratio se na konferenciji "Sarajevo Biznis Forum 2017", a takođe će otvoriti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Butila u Sarajevu, u čiju je obnovu EU uložila 13 miliona evra. U Banjaluci će prisustvovati konferenciji kojom se zvanično obilježava početak projekta podrške parlamentima u BiH, koji finansira EU, te je ovom prilikom informisao članove Predsjedništva BiH o tim aktivnostima.

Konferencija "Sarajevo Biznis Forum 2017" je veoma bitna prilika da se pošalje pozitivna poruka o napretku i ekonomskim dobrim pokazaocima u BiH, kao i da se razgovara o regionalnom povezivanju i saradnji zemalja Zapadnog Balkana u oblastima ekonomije, privrede i infrastrukturnih projekata i mogućnosti zajedničkog nastupanja pred međunarodnim investitorima, rečeno je na sastanku.

Sagovornici su razgovarali o dinamici u kontekstu odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te o donesenom Pregledu odbrane BiH. Bitno je da se proces reformi kreće naprijed i da BiH stvori uslove za pristup evroatlantskim integracijama, a rečeno je da je BiH napravila značajan napredak u EU integracijama, istaknuvši da je članstvo u EU najvažniji spoljnopolitički prioritet i strateški cilj BiH.

Ivanić je u ime Predsjedništva BiH, izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku BiH i interesu institucija Evropske unije, posebno Evropske komisije, izrazivši očekivanja da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić primio je danas impredsjednika Islamske razvojne banke Bandara Hadžara, koji prisustvuje dvodnevnom "Sarajevo Biznis Forumu".

Ivanić je zahvalio Hadžaru za učešće u promociji ovog foruma, jer se radi o događaju koji pomaže u pozitivnoj promjeni imidža BiH - iz zemlje političke nestabilnosti u zemlju atraktivnu za ulaganja.

Ivanić je naglasio da je stavljanje akcenta na ekonomiju i ubrzan razvoj najbolji način da interne političke rasprave u BiH postanu manje važne i dodao da pozitivnoj slici o BiH doprinosi i aktivan rad na ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

Ivanić je rekao i da na tom putu ohrabruje kroz pojačan interes posjetilaca i potencijalnih investitora na ”Sarajevo Biznis Forumu”.

Predsjednik Islamske razvojne banke informisao je predsjedavajućeg Ivanića o aktivnostima ove banke, u čijem sastavu se nalazi 57 zemalja članica, kao i o mogućnostima unapređenja dalje saradnje.