latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:24 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Stavljen prvi kamen u veliki mozaik hrama Svetog Save na Vračaru (VIDEO)

Patrijarh srpski Irinej i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, položili su prvi kamen originalnog mozaika Vaznesenja Gospodnjeg u Hramu Svetog Save na Vračaru, čime je obilježen početak unutrašnjeg ukrašavanja centralne kupole spomen- hrama.
Stavljen prvi kamen u veliki mozaik hrama Svetog Save na Vračaru - Foto: TANЈUG
Stavljen prvi kamen u veliki mozaik hrama Svetog Save na VračaruFoto: TANЈUG

Patrijarh Irinej rekao je, nakon molebana za početak radova na postavljanju mozaika, da se polako ostvaruje vjekovna želja srpskog naroda da podigne zavjetni hram svom prosvjetitelju, učitelju i prvom arhiepiskopu Svetom Savi.

Završetak radova u Hramu Svetog Save očekuju se do kraja 2019. godine kada Srpska pravoslavna crkva obilježava jubilej autokefalnosti.

- Nadamo se da će jedan veliki dio posla biti završen tokom godine, a to je ukrašavanje kupole hrama Sv. Save , a poslije se takođe nadamo da ćemo ukrasiti i apsidu oltarsku koja je veća nego kupola i isto tako traži mnogo ozbiljnosti i vještine da se na tim visinama postavi, ali ono što je nama nemoguće biće Bogu moguće - rekao je patrijarh srpski Irinej. 

Položen prvi kamen mozaika kupole Hrama Svetog Save na Vračaru (Foto: Tanjug)

Za ukrašavanje kupole sačinjena je stabilna čelična konstrucija i lift visine 60 metara sa tankim sajlama vezanim za stubove, slična konstrukciji kakva postoji na Ajfelovom tornju.
 
- Ukupno će biti dignuto 40 tona mozaika i 10 tona ljepila. Sakodnevno 30 do 50 ljudi mora da se penje gore i silazi - navodi Milan Glišić, glavni inženjer gradnje Hrama Svetog Save.

Mozaik od komadića kobaltnog stakla poklon je ruske države srpskom narodu, a radove izvodi ikonopisac Nikolaj Muhin. Površina mozaika je 1230 kvadratnih metara, prečnik 30 metara, a težina 40 tona. Posao vrijedan četiri miliona evra finansira "Gaspromnjeft".