latinica  ћирилица
22/05/2017 |  16:25 ⇒ 18:25 | Autor: RTRS

Pokažimo humanost - pomozimo humanitarki Snježani Bašović (VIDEO)

Godinama je pomagala drugima, sada je potrebno da svi zajedno pomognemo njoj. Snježani Bašović iz Sokoca neophodna je transplantacija bubrega koja bi se obavila Francuskoj, ali za to je potrebno oko 50.000 evra. Pokažimo humanost - pomozimo humanitarki.
Snježana Bašović - Foto: RTRS
Snježana BašovićFoto: RTRS

Snježana Bašović je osnivač Udruženja lica sa posebnim potrebama "Podrška". Godinama je nesebično brinula o svojim štićenicima, među kojima su i djeca sa poteškoćama u razvoju.

Darivala im i svoje vrijeme i svoj novac. I ne samo njima. Gdje god i kome god je pomoć bila potrebna. No, život joj nije uzvratio istom mjerom. Urođenu obostranu policistozu bubrega, Snježana i njen pokojni brat, koji je poginuo kao pripadnik Vojske Republike Srpske, naslijedili su od majke. I bez majčine ljubavi, još kao djeca ostali.

- Moja majka je umral u 39. godini od iste ove bolesti. Išla je čak i na dijalizu godinu, dvije dana, ali nije više mogla izdržati - kaže Snježana.

Snježana već ide na hemodijalizu i to tri puta sedmično. No, srčane smetnje i problemi sa krvnim sudovima koji uzrokuju čak i pucanje arterija, dodatno komplikuju njeno stanje i ozbiljno prijete.

- Pada mi pritisak... varira, skače i ne znam koliko srce može da izdrži. Sigurna sam da ovo ne mogu još dugo izdržati. Svaki put kad dođem na hemodijalizu muka mi bude, svaki put bih pomagala, ali nema koristi - priča Snježana.

Јedini spas za Snježanu je transplantacija bubrega. A živih srodnika za donorstvo nema! Šansu joj pruža klinika u Francuskoj. No uslov je, naravno, novac- sa pregledima i dodatnim analizama oko 100.000 KM.

- Da uradim nalaze i da me stave na tu donorsku listu i da čekam svoj red, da se nađe organ koji mi odgovara, u prvom trenutku bi mi trebalo nekih 45.000 KM - kaže ona.

Za pomoć koja Snježani Bašević život znači kod NLB banke otvoreni su računi. Do kraja maja u funkciji je i MTEL-ov humanitarni broj 1413. Јedan poziv - jedna KM. Onima koji su na njenu humanost već uzvratili, Snježana zahvaljuje. No, šta je sa ostalima - hoćemo li reagovati i združeno pomoći njoj koja je pomagala svima!?