latinica  ћирилица
22/05/2017 |  18:46 ⇒ 23/05/2017 | 09:14 | Autor: RTRS

Akcize ponovo uzburkale bh. vlast; Bosić se obrušio na SM BiH (VIDEO)

Iako se smatralo da je prije desetak dana završena, priča o akcizama i dalje trese bh. parlament.
Mladen Bosić - Foto: SRNA
Mladen BosićFoto: SRNA

Izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da je obezbijeđena parlamentarna većina kako bi se ponovo pokrenule procedure za usvajanje seta zakona o akcizama , na noge je digla klub SDS-ovih poslanika koji se danas obrušio na Savjet ministara, gdje sjede i njihovi članovi.

Priča da bi se akcize peti put mogle naći u bh. parlamentu za SDS je bezobrazluk Savjeta ministara i ponižavanje Predstavničkog doma. 

- To je za mene nepoštovanje parlamenta od strane Savjeta ministara i na neki način silovanje parlamenta da po svaku cijenu mora da uvede ono što zamisli neko iz izvršne vlasti. Dakle, nezadovoljni smo ponašanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara koji ponovo insistira mimo dogovora sa SDS-om i Savezom za promjene oko ponovnog vraćanja u proceduru u Predstavnički dom - rekao je danas Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Bosić tvrdi da nije tačno da akcize imaju veze sa Reformskom agendom i da su uslov za evropski put, da stav SDS-a ostaje isti, te da ima mnogo drugih načina da se finansira izgradnja auto-puteva. Ističe da bi se godišnje moglo prikupiti 90 miliona KM od uvoza mobilnih telefona.

I dok se Bosić obrušio na Savjet ministara, ni njegovom stranačkom kolegi Mirku Šaroviću koji sjedi u tom istom Savjetu ministara nije baš jasna Zvizdićeva izjava.

- Mora ovdje Zvizdić da iznese svoju viziju po ovom pitanju kako će to izvesti. Јa zaista nisam o tome upoznat, niti imam bilo kakve informacije koje bi išle u pravcu konkretnih rješenja kada je u pitanju zakon o akcizama - naveo je ŠArović.

Međutim, Zvizdić je i danas vješto izbjegao da odgovara na novinarska pitanja, pa je i dalje nejasno na koju većinu računa. Iz, na bh. nivou opozicionog SNSD-a , ističu da na njima nije nikakva odgovornost.

- Zvizdić je rekao da je postignuta saglasnost i da ima dovoljno ruku za donošenje odluka vezano za ove reformske zakone. Ako u te ruke računa SNSD onda loše računa, a i ako ne računa predstavnike Saveza za promjene takođe loše računa. Dakle, to što upućuje javnosti, gospodin Bosić bi trebalo da uputi prema svojim ministrima - smatra Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Majkićeva ističe kako je svima jasno da parlamentarna većina na bh. nivou ne postoji i da se ona formira, ne od sjednice do sjednice, već od tačke do tačke dnevnog reda.

- Tako će biti i sve manje šanse da se bilo šta usvoji, što znači blokadu parlamenta, ali neka posljedice snose oni koji su vlast i konstituisali - zaključuje Majkićeva.