latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:14 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Niže cijene lijekova tek sredinom juna (VIDEO)

Bosna i Hercegovina počela je regulisati veleprodajne cijene lijekova na tržištu. Agencija za lijekove objavila je maksimalne cijene. Očekuje se da bi građani, najkasnije za mjesec dana u apotekama, lijekove mogli plaćati jeftinije.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Svoj dio posla, kažu u Agenciji, oni su obavili. Najveće veleprodajne cijene u petak su objavljene na njihovoj internet stranici.

- U narednih 10-15 dana imaćemo, od strane ostalih činilaca i lancu distribucije lijekovima, postupak nivelacije cijena u skladu sa cijenama koje smo mi objavili na našoj internet stranici - navodi Biljana Tubić, pomoćnica direktora za sektor lijekova, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U Farmaceutskoj komori, međutim, tvrde da farmaceuti još ne znaju u kojem roku oni treba da nivelišu cijene. Druga je priča, kažu, što se manje apoteke plaše da će negativna nivelacija ići preko njihovih leđa.

- Prvi povoljan momentat kad bude spustićemo cijene. To ne zavisi samo od nas, zavisi od fondova, proizvođača, dobavljača... Kada se cjenovnici usaglase, mi smo tu da budemo na usluzi za naše pacijente - navodi Zorica Tasovac, portparolka Farmaceutske komore Republike Srpske.

Prvu razliku kupci bi mogli da osjete tek sredinom juna. U apotekama kažu da treba pripremiti nivaleciju više od 4.000 lijekova koji su se našli na spisku Agencije. Sada se čeka da veledrogerije formiraju svoje cijene u skladu sa novim pravilnikom.

- Maloprodaja će svakako nastojati da zaštiti svoje poslovanje i od veleprodaje ćemo tražiti pokriće negativne nivelacije - kaže Nataša Stanojević, marketing menadžer, Moja apoteka.

Procjenjuje se da će najviše uštedjeti fondovi- oko 50 miliona KM. Nove cijene rezultat su Pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova. Pojedini lijekovi biće jeftiniji 10-50 odsto.

Ipak, inspektori Agencije kontrolisaće samo veleprodajne cijene, maloprodaja čija marža u Srpskoj ide do 20 odsto, u nadležnosti je resornih ministarstava zdravlja.

Međutim, u Agenciji navode da još ima prostora za pojeftinjenje, jer BiH jedina u okruženju isti PDV naplaćuje i za luksuznu robu i za lijekove.

- Ono na čemu treba insistirati kod vlasti jeste senzibilizitet prema lijekovima kao posebnoj vrsti robe u smislu snižavanja stope PDV-a na njih - smatra Tubićeva.

Pravilnikom čija primjena se čeka već gotovo sedam godina obuhvaćeni su samo lijekovi koji se izdaju na recept. Kada se njegov efekat konačno bude vidio u apotekama, BiH bi trebalo da prestane da nosi epitet najskuplje u regionu.