latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:48 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Prva opera u Istočnom Sarajevu (VIDEO)

Prva opera u Istočnom Sarajevu! "Na uranku", životopis s početka prošlog vijeka kroz note Stanislava Biničkog i libreto Branislava Nušića, premijerno izvode profesori i studenti Muzičke akademije. Premijera je sutra, u 20 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.
Opera u I.Sarajevu - Foto: RTRS
Opera u I.SarajevuFoto: RTRS

Sliku iz srpske istorije u jednom činu po muzici Stanislava Biničkog i libretu Branislava Nušića, nastalu u zoru prošlog vijeka, prvi put na daskama Kulturnog centra u Istočnom Novom Sarajevu izvode profesori i studenti Muzičke akademije. Povodom četvrt vijeka Univerziteta za samo dva mjeseca pripremili su premijeru prve srpske opere.

- Sa nama je i naša dirigentica Alma Aganspahić, klavir Sanja Radojković, solista sarajevske opere Marko Kalajanović, moj student Emanuel Јosić, moja malenkost, kao i ostali studenti Smjera za crkvenu muziku i crkveno pojanje. Ovo pokazuje da muzička akademija iz godine u godinu zaista napreduje - kaže Klaudija Krkotić, solista.

Opera "Na uranku" rađena je u domaćoj produkciji i premijerno je u Istočnom Sarajevu u okviru obilježavanja 25 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 - Čast nam je da Muzička svakako aktivno učestvuje u obilježavanju našeg jubileja i naravno, što su sve pripremili i izvode profesori i studenti naše akademije - kaže prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prvi put opera u Istočnom Sarajevu biće izvedena sutra, u 20 časova, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.