latinica  ћирилица
22/05/2017 |  21:56 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

Gradiška - Izložba u znak sjećanja na ubijene Srbe i Јevreje

U Gradišci će sutra biti otvorena izložba "Moje Јadovno" u znak sjećanja na stradale Srbe i Јevreje u kompleksu ustaških logora Gospić-Јadovno-Pag 1941. godine.
Sjećanje na Јadovno - Foto: RTRS
Sjećanje na ЈadovnoFoto: RTRS

Izložba će biti postavljena u izložbenom salonu Kuturnog centra Gradiška sa početkom u 19.00 časova, a na otvaranju će govoriti jedan od autora Dušan Bastašić, istoričar Bojan Vujičić i direktor Kulturnog centra Željko Blagojević.

Osim Bastašića, izložbu "Moje Јadovno" postavili su Dragoslav Ilić i Predrag Lozo, a riječ je o projektu Kulturnog centra Novog Sada i Udruženja "Јadovno 1941".

"Ova izložbena postavka svojevrsno je svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda. Izložba ima svoju ulogu u prevenciji genocida i predstavlja doprinos u borbi za biološki opstanak srpskog naroda na njegovom duhovnom području", objavljeno je na veb-sajtu Udruženja.

Iz Udruženja "Јadovno 1941" istakli su da uspomena na žrtvu nije retrogradna i da ne zahtijeva revanšizam, već pomaže da se stvari iz prošlosti ne dogode budućim generacijama.

Prva izložba, 75 godina nakon stradanja 38.000 Srba u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Јadovno-Gospić-Pag, nakon premijere u Novom Sadu, postavljena je u Ruskom domu u Beogradu, Apatinu, Velikom Gradištu, Velikoj Plani, Banjaluci, Trebinju, Derventi, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Prijedoru, Kozarskoj Dubici i u još nekoliko gradova Srpske i Srbije.

U inostranstvu, izložba je postavljena u Njujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu, Oslu i Berlinu.

Izvor: Srna