latinica  ћирилица
23/05/2017 |  08:26 | Autor: RTRS

Zenica- Izložba "Zmijanjski vez - svjetsko kulturno nasljeđe"

Izložba Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske "Zmijanjski vez-svjetsko kulturno nasljeđe" autora Danijele Đukanović biće otvorena danas u Muzeju grada Zenica.
"Zmijanjski vez" - Foto: RTRS
"Zmijanjski vez"Foto: RTRS

Izložbu čini 50 trodimenzionalnih eksponata na kojima je prikazan Zmijanjski vez i više od 20 dvodimenzionalnih eksponata fotografija iz muzejske foto-dokumentacije, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

Gostovanje ove izložbe po gradovima BiH prilika je za lokalno stanovništvo da se upozna sa prvim elementom nematerijalnog kulturnog nasljeđa iz BiH koji je upisan na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva 2014. godine.

Gostovanjem izložbe u Zenici počinjemo planirana gostovanja u više muzeja i gradova u BiH, navedeno je u saopštenju.

Na izložbi, čiji je dizajn uradila viši muzejski tehničar dokumentarista Ljiljana Korać, biće predstavljeni i nosioci izrade Zmijanjskog veza u 21. vijeku i njihovi radovi.

Konzervaciju predmeta za izložbu uradila je viši konzervator za tekstil Dragana Radoja, koja će sutra, u Muzeju grada Zenice, održati predavanje o temi "Konzervacija i zaštita muzejske građe sa osvrtom na Zmijanjski vez".

Izvor: SRNA