latinica  ћирилица
23/05/2017 |  10:55 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Doboj- Humanitarna predstava za liječenje Јovanke Tešanović (VIDEO)

Predstavom "Nevidljivi" Pozorišta iz Prnjavora, odigranoj u Doboju, počela je humanitarna akcija prikupljanja novca za 42-godišnju Јovanku Tešanović, kojoj je potrebna pomoć za transplantaciju bubrega.
Pomoć za Јovanku - Foto: RTRS
Pomoć za ЈovankuFoto: RTRS

Organizator humanitarne akcije je Udruženje porodica sa četvoro i više djece Budućnost 4 plus, iz Doboja.

Јovanka Tešanović iz Doboja teško je oboljela od dijabetesa sa bubrežnim komplikacijama. Јedini izlaz je transplantacija oba bubrega, ali je za to potrebno prikupiti 80.000 KM.

- Bubrezi su mi otkazali, idem na henmodijalizu tri puta sedmično. Tretman traje četiri sata i teško to podnosim. Riječ je o velikom iznosu, a mi tih para nemamo - kaže Јovanka.

Tešanovići su izbjegli iz Vozuće. Nastanjeni su u izbjegličkom naselju Gavrići. Suprug Ilija je jedini zaposlen, školuju jednog đaka, a stariji sin je nezaposlen. Uprkos tome, ne gubi nadu da će dobri ljudi pomoći Јovanki da prikupi neophodan novac.



- Borićemo se da skupimo taj novac, ako ne za godinu, za dvije-tri. Јa neću odustajati od toga - ističe Ilija.

Akciju su pokrenuli članovi Udruženja sa četvoro i više djece, a besplatno predstavu odigrali su članovi prnjavorskog pozorišta. Upućen je apel svima koji mogu da pomognu u Јovankinom liječenju.

Olivera Nedić, iz Udruženja Budućnost 4 plus, kaže da će za prikupljanje pomoći za Јovankino liječenje biti potrebno još mnogo sličnih akcija.

Brankica Radonjić, umjetnički rukovodilac, kaže da će se uvijek rado odazvati da svojim nastupom, umjetnošću, idejama i porukama sa scene pomognu nekom kome je život ugrožen. 

Јovanka nema donora, pa se obratila i Otvorenoj mreži. Ako sakupi novac transplantacija bi mogla da se obavi u Francuskoj ili Turskoj. Značila bi za nju, kaže, novi život.