latinica  ћирилица
23/05/2017 |  11:49 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Bijeljina- Uređenje kanala Drina-Dašnica (VIDEO)

Ovog ljeta na području grada Bijeljina trebalo bi da počne uređenje kanala Drina - Dašnica dužine 2.100 metara.
Bijeljina - kanal Dašnice - Foto: RTRS
Bijeljina - kanal DašniceFoto: RTRS

Ovaj posao će biti obavljen u okviru projekta uređenja kanalske mreže u Semberiji koji je dio programa zaštite od poplava preduzeća Vode Srpske. Uz regulaciju korita kanala, planirano je urbano uređenje obala i saobraćajnica uz kanal, čime će biti znatno poboljšan izgled ovog dijela grada.

Projektom je predviđena regulacija korita kanala visine metar iznad kote visokih voda, kao i oblaganje dna i obodnih strana betonskim pločama. Na desnoj obali planirano je uređenje pješačko-biciklističke staze i niz pratećih sadržaja.

Mladen Petrović, direktor Direkcije za izgradnju i razvoj grada, kaže da postoje ograničenja, kada je riječ o prostoru, ali da je to usklađeno na potezu gdje je izvodivo. Tu će ići jednosmjeran, tzv. umirujući saobraćaj samo za stanovništvo koje može da priđe svojim objektima i uređena jedna biciklističko-pješačka staza.

U Vodama Srpske u toku je priprema javnog poziva za izbor izvođača radova na uređenju kanala Dašnica, kao i Glogovca i Majevičkog obodnog kanala, a početak radova planiran je za ovu građevinsku sezonu.

Slaviša Savić, pomoćnik direktora ЈU Vode Srpske, kaže da se kanal Dašnica rekonstruiše u dužini od dva kilometra. Riječ je o urbanoj regulaciji, te će osim hidrotehničkog uređenja, povećanja njegovog kapaciteta, biti urađeni i pojedini okolni sadržaji.

Desna obala kanala već dugo nije uređivana, što najviše smeta građanima koji žive u neposrednoj blizini.

Predviđeno je da uređenje kanala Dašnica košta oko pet miliona maraka, a tačna cijena biće utvrđena prilikom izbora izvođača radova.