latinica  ћирилица
23/05/2017 |  14:13 | Autor: RTRS

"Nehuman čin tribunala i dokaz da za Mladića vrijede posebna pravila"

Odbijanje Haškog tribunala da pusti generala Ratka Mladića na liječenje u Rusiju je krajnje nehuman čin, s obzirom na stanje u kom se on nalazi, te je dokaz više da Tribunal za njega ima posebna pravila, rekao je Srni Mladićev sin Darko.
Darko Mladić -
Darko Mladić

On je najavio da će stav porodice Mladić o najnovijoj odluci Haškog tribunala sutra iznijeti pred javnost u beogradskom Medija centru u 11.00 časova, a da će se osim njega obratiti i članovi tima odbrane generala Ratka Mladića i akademik Јelena Guskova.

"Odluka je krajnje nehumana, s obzirom na njegovo stanje i na dosadašnju praksu prema drugim zarobljenicima. Stiče se utisak da za generala Mladića Tribunal ima posebna pravila koja nisu zapisana u njihovom Pravilniku i nisu primjenjivana na ostale", rekao je Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, ostali pritvorenici su imali jedan tretman, a po pitanju liječenja i po drugim pitanjima vezanim za predmet generala Mladića Tribunal ima potpuno dugačije ponašanje.

"Stalno se a priori tretira kao kriv. Ne dozvoljavaju mu se ni elementarna prava, a ovdje je stvar života i smrti, tako da od te borbe nećemo odustati", poručio je Darko Mladić.

Odbrana nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske /VRS/ generala Ratka Mladića uložila je žalbu na odluku Haškog tribunala da ne pusti generala na liječenje u Rusiji, i zatražila da Apelaciono vijeće preinači prvostepenu odluku i omogući Mladiću adekvatno liječenje.

Mladićevi branioci su ocijenili, između ostalog, da sudije nisu na pravi način vrednovale garancije Rusije da će se general Mladić, ako bude pušten, vratiti u Hag kada ga sud pozove.

Izvor: SRNA