latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:23 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

Savjet ministara usvojio Strategiju upravljanja dugom BiH

Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, donio je Odluku o usvajanju Politike sektora elektronskih telekomunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017 – 2021. i Akcionog plana za njenu realizaciju, što je ključni preduslov za uvođenje 4G mreže i veću brzinu interneta u BiH.
Savjet ministara BiH - sjednica - Foto: RTRS
Savjet ministara BiH - sjednicaFoto: RTRS

Cilj je BiH približiti razvijenim zemljama svijeta i građanima omogućiti bolje usluge. Razvijene telekomunikacione mreže i usluge predstavljaju uslov za razvoj informacionog i društva znanja, što će uticati na dalji ekonomski razvoj, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, usvojio Srednjoročnu strategiju upravljanja dugom Bosne i Hercegovine, čime SM BiH ispunjava jednu od obaveza zacrtanu Akcionim planom Reformske agende za BiH.

Cilj je osigurati finansijska sredstva za finansiranje potreba BiH, entiteta i Brčko distrikta uz prihvatljivi nivo troškova finansiranja i rizika, a dodatni cilj je razvoj domaćeg tržišta vrijednosnih papira.

Strategija predstavlja konsolidaciju srednjoročnih strategija upravljanja dugom Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, uključujući i spoljni dug institucija BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će prilikom budućeg spoljnog zaduživanja primjenjivati smjernice definisane Srednjoročnom strategijom upravljanja dugom BiH.

Ova strategija biće objavljena na veb stranici Ministarstva finansija i trezora. BiH

Savjet ministara je na današnjoj sjednici usvojio Strategiju za zaštitu biološke raznovrsnosti Bosne i Hercegovine za period 2015 – 2020. godine i Akcioni plan za njeno provođenje koju je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kao ključni dokument u oblasti zaštite prirode u BiH.

Usvajanjem ove strategije SM BiH iskazuje posvećenost ispunjavanju svojih obaveza na međunarodnom planu i u procesu evropskih integracija, radi očuvanja prirode i racionalnog upravljanja prirodnim resursima, saopšteno je iz SM BiH.

Izradu Strategije i Akcionog plana podržao je Program Ujedinjenih naroda za životnu sredinu, kao nastavak globalnog strateškog planiranja i izvještavanja prema Konvenciji o biološkoj raznovrsnosti .

Savjet ministara je danas, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usvojio Akcioni program za borbu protiv degradacije zemljišta i ublažavanja posljedica suše, koji prvi put usvaja BiH u identičnom tekstu sa entitetima u cilju poboljšanja stanja zemljišta i životnih uslova stanovništva.

Usvajanjem ovog programa, kao ključnog instrumenta za implementaciju UN Konvencije o borbi protiv dezertifikacije u zemljama s izuzetnim sušama i/ili dezertifikacijom, SM BiH ispunjava međunarodnu obavezu preuzetu ratifikovanjem ove konvencije i čini važan iskorak u pravcu približavanja ove oblasti standardima Evropske unije.

Glavni akteri i osnovni korisnici projekta su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine Federacije BiH.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici utvrdio Prijedlog nota sporazuma između SM BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o tehničkoj saradnji za 2014. godinu, vrijedan četiri miliona evra.

Na ovaj način Vlada Njemačke osigurava tehničku pomoć BiH za realizaciju programa jačanja javnih institucija BiH, lokalne samouprave i privrednog rasta te za podršku obrazovanju odraslih.

SM BiH je, na prijedlog Direkcije za evropske integracije, usvojilo Prvi kvartalni izvještaj o provođenju mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2016. godinu, koji će biti dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH i Evropskoj komisiji.

U prva tri mjeseca ove godine realizovano je 29 mjera, dok je osam u fazi realizacije ili 51 posto realizovanih i mjera u realizaciji, od ukupno 72 mjere koje su planirane za realizaciju u prvom kvartalu ove godine. Dodatno je realizovano 11 mjera planiranih za realizaciju van ovog izvještajnog perioda.

Akcioni plan, koji će biti proveden na svim administrativnim nivoima u BiH, nakon današnjeg ažuriranja, sadrži 527 mjera s rokom realizacije u 2017. godini i prva dva mjeseca 2018. godine.

Savjet ministara je primio k znanju Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u vezi sa zaključnim napomenama Komiteta za prisilne nestanke o Inicijalnom izvještaju o primjeni međunarodne konvencije za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka u BiH u cilju ispunjavanja ovih preporuka. 

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio pojedinačne odluke o visini osnovice za obračun plate i o visini regresa zaposlenim u institucijama BiH za 2018. godinu.

Osnovica plate, u skladu s politikom SM BiH o ograničavanju javne potrošnje na plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH, iznosiće 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012. godine, kao i regres koji iznosi 300 KM.

SM BiH je usvojio Informaciju Ministarstva civilnih poslova u vezi s realizacijom odluka Savjeta ministara o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u periodu od 2012. do 2016. godine.

Usvojen je i Izvještaj Agencije za rad i zapošljavanje BiH o izdatim radnim dozvolama u BiH za period 2012 - 2016. godina. Ministarstvo civilnih poslova intenziviraće aktivnosti na izradi okvirne politike zapošljavanja u BiH.

Udio godišnjeg broja zaposlenih stranaca u BiH u odnosu na prosječan broj zaposlenih u posljednjih pet godina kretao se od 0,3 do 0,4 odsto, što potvrđuje da zapošljavanje strane radne snage nema kvantitativni uticaj na tržište rada u BiH, navedeno je u saopštenju SM BiH.

Savjet ministara je usvojio i proslijediće Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva finansija i trezora o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće rezerve u kojoj se navodi da je u prva tri mjeseca ove godine odobreno 117.000 KM od ukupno planirane tekuće rezerve u iznosu 3.307.000 KM.

Odlukama SM BiH odobreno je 44.000 KM, a odlukama članova Predsjedništva BiH 57.000 KM, dok su predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg odobrili ukupno 16.000 KM.

SM BiH je na današnjoj sjednici zadužio ministra komunikacija i saobraćaja BiH da preduzme aktivnosti za dostavljanje izvještaja radne grupe koja je formirana još 2014. godine u cilju dostavljanja informacija o motornim vozilima koja su pravosnažnom sudskom odlukom oduzeta, odnosno koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i vozilima kojih su se vlasnici odrekli u korist države, a koja se nalaze u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje.

Nakon što dobije ovaj izvještaj SM BiH će se izjasniti o informaciji Uprave za indirektno oporezivanje u vezi s rješavanjem pitanja postupanja s pravosnažno oduzetim motornim vozilima.

Od ukupno donesenih 790 zaključaka Savjeta ministara BiH u prošloj godini realizovano je njih 717 ili 91 odsto, navodi se u Pregledu realizacije zaključaka Generalnog sekretarijata SM BiH za period od 1. januara do 31. decembra 2016. godine, koji je razmotren na današnjoj sjednici.

SM BiH je danas usvojio Izvještaj Ministarstva civilnih poslova o provedenom postupku za izbor direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH i za direktora imenovalo Arifa Nanića, kao najboljeg kandidata nakon provedene procedure javnog konkursa.

SM BiH je donio Odluku o imenovanju članova Odbora za žalbe policijskih službenika, nakon što je dosadašnjim članovima istekao mandat.