latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:43 | Autor: RTRS

UNDP - U Srpskoj realizovano 18 projekata

U Republici Srpskoj do sada je, u okviru finansijskog mehanizma, realizovano 18 projekata ukupne vrijednosti dva miliona KM, izjavila je danas šef Sektora za ruralni i regionalni razvoj Razvojnog programa UN u BiH Adela Pozder Čengić.
UNDP BiH - Foto: ilustracija
UNDP BiHFoto: ilustracija

"Putem ovih projekata data je podrška ruralnom razvoju u oblasti poljoprivrede za nešto više od 700 domaćinstava u Republici Srpskoj", rekla je novinarima u Banjaluci Čengićeva nakon prezentacije finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj.

Prema njenim riječima, finansijski mehanizam uspostavljen je sa primarnim ciljem da podrži razvojne prioritete koji su zasnovani na potrebama stanovnika lokalnih zajednica i proizilaze iz lokalnih razvojnih strategija.

"Ovim mehanizmom se pruža podrška i sprovođenju strateških dokumenata Republike Srpske. Nadamo se da će Vlada Srpske uskoro preuzeti potpuno vlasništvo nad finansijskim mehanizmom i uvećati sredstva za projekte u narednim ciklusima", kaže Čengićeva.

Ona je rekla da je sredstva za treći i četvrti ciklus obezbijedila EU, navodeći da se treći ciklus realizuje putem devet projekata.

Šef finansijskog mehanizma Mirko Bošnjak naglasio je da ovaj mehanizam prate pravila i procedure koje se primjenjuju za dodjelu sredstava iz fondova EU i da je ovo pripremna faza za period kada evropski fondovi budu dostupni u većoj mjeri u odnosu na sadašnje nivoe.

On je rekao da će za četvrti ciklus, okvirno, biti dostupno oko 800.000 KM.

Načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici putem finansijskog mehanizma pokrenut ozbiljan projekat razvoja proizvodnje maline.

Prema njegovim riječima, da bi to bilo uspješno, morala se obezbijediti i hladnjača koja bi dala sigurnost proizvođačima malina.

"Hladnjača je u funkciji i očekujemo konkretne rezultate. Neće to biti samo hladnjača za maline, već se može koristiti i za druge poljoprivredne proizvode", naveo je Karadžić.

Direktor za saradnju u Ambasadi Švajcarske u Bih Barbara Detvajler Šojer kaže da je rezultat projekata koji su do sada realizovani to što 120.000 ljudi ima bolje usluge u javnom sektoru.

"Imajući u vidu uspjeh finansijskog mehanizma i koristi koje su ostvarene za lokalni razvoj, pozvala bih Vladu Srpske da dodatno podrži ovaj mehanizam kao istinski domaći instrument i da proširi finansijski i sektorski domen", navela je Šojerova.

Sredstva za funkcionisanje finansijskog mehanizma za finansiranje projekata lokalnog razvoja u prva dva ciklusa obezbijedili su Vlada Švajcarske, u saradnji sa UNDP-om i Vlada Republike Srpske posredstvom Ministarstva finansija.

U prvom ciklusu za finansiranje projekata Vlada Švajcarske je obezbijedila 528.000 KM, a Vlada Srpske 172.000 KM.

U drugom ciklusu Vlada Švajcarske obezbijedila je 442.570 KM za finansiranje projekata, a Vlada Srpske 385.200 KM.

Sredstva u trećem ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske i EU, svako po 400.000 KM.

Finansijski mehanizam je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva finansija, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, Vlade Švajcarske, UNDP-a i Investiciono-razvojne banke Srpske.

Izvor: Srna