latinica  ћирилица
23/05/2017 |  15:51 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici u Hašanima bez podsticaja (VIDEO)

U Hašanima u Krupi na Uni prije rata živjelo je 180 domaćinstava. Njih oko stotinu vratilo se i obnovilo svoja imanja. Uglavnom se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Kupus iz Hašana bio je čuven na mnogim zelenim pijacama.
Hašani - Foto: RTRS
HašaniFoto: RTRS

Đurica Ćuk iz Hašana obrađuje 300 dunuma svoje zemlje, a još toliko uzima u zakup. Bavi se proizvodnjom kupusa i mlijeka.

- Nekad sam sijao 50, 40 dunuma, a sada sijem 15. Lani sam imao 20 dunuma kupusa, pa nisam prodao - kaže Ćuk.

Ovaj domaćin je ipak zadovoljan, jer su sinovi Goran i Milan odlučili da ostanu na selu i bave se poljoprivredom. Imaju šest traktora i svu neophodnu poljoprivrednu mehanizaciju.

- Obojica su oženjena, drago mi je što su ostali ovdje. Sijemo 200 dunuma kukuruza. Imamo i deset muznih krava, deset bikova, teladi isto toliko, te ovce i svinje - kaže Ćuk.

Opština Krupa na Uni u protekle dvije godine nije isplaćivala podsticaje poljoprivrednim proizvođačima. Razlog je nedostatak sredstava. Ipak, načelnik opštine Mladen Kljajić najavljuje donošenje pravilnika da bi se podstakao razvoj poljoprivrede.

- Sada će u Skupštinu ići pravilnik o podsticajima u poljoprivredi. Ove godine uradili smo novi pravilnik u kojem će biti podržani proizvođači mlijeka, povrtari, proizvođači maline i kupusa - navodi Kljajić.

Područje Hašana veoma je bogato izvorima vode za piće. Za ovu veoma nerazvijenu lokalnu zajednicu od velikog značaja bila bi izgradnja fabrike za flaširanje vode. Tu, uz poljoprivrednu proizvodnju, vide šansu za brži razvoj i zapošljavanje.