latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:00 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Prijedor: Osnivanje zajednice etažnih vlasnika zakonska obaveza (VIDEO)

Osnivanje zajednica etažnih vlasnika zakonska je obaveza od 2002. godine. Međutim, u mnogim lokalnim zajednicama njihovo funkcionisanje se ne poštuje u dovoljnoj mjeri.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

U Prijedoru, kao i širom Srpske, vlasnici stanova i poslovnih prostora u stambenim zgradama, ni 15 godina od početka primjene zakona o etažnim zajednicama ne shvataju u dovoljnoj mjeri da više ne postoje javni fondovi za održavanje i investicije u objektima zajedničkog stanovanja.

Ovo je jedan od zaključaka Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora. Iz gradske uprave još jednom su upozorili da je osnivanje zajednice etažnih vlasnika zakonska obaveza, a za nepoštovanje zakona slijede kazne.

Prema Zakonu o održavanju zgrada, skupština koju čine svi etažni vlasnici u zgradi, dužna je da odabere predsjednika skupštine, koji ima jasna zaduženja.

"Prije svega imaju obavezu da sazivaju sjednice na kojoj se donose odluke koje su važne za funkcionisanje same zajednice, da vode računa o prihodima i rashodima, i da tu zajednicu zastupaju pred upravnim organima i sudskim organima", istakla je Nada Gruban, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove grada Prijedora. 

U mnogim prijedorskim zgradama ova zakonska obaveza se poštuje, a jedna od takvih je i zgrada B1 u Naselju Pećani. Stanari ističu da u njihovoj stambenoj jedinici zajednica etažnih vlasnika funkcioniše besprijekorno.

"Mi smo novi stanari, tek smo se doselili, ali smo jako zadovoljni kako izgleda ulaz i kako smo čuli od komšija da ta zajednica etažnih vlasnika funkiconiše u najboljem redu", kaže stanarka zgrade Marina Mejakić.

Međutim, mnogo je više zgrada u kojima se ova zakonska obaveza ne poštuje u dovoljnoj mjeri. Јedna od takvih je i zgrada C4 u naselju Pećani, gdje je najveći problem prikupljanje novca za redovno održavanje.

"Ljudi izbjegavaju da plaćaju dadžbine. Kažu - oni drugi ne plaćaju i šta ja imam od toga što plaćam. Јa sam pokušao riješiti pitanje ulaza i interfona, ali nisam dobio saglasnost", ističe Ratko Јoveš, predsjednik skupštine etažnih vlasnika zgrade C4 na Pećanima.

Stanari će ubuduće morati brzo da rješavaju ovakve probleme, jer iz gradske uprave za nepoštovanje odredbi iz zakona o održavanju zgrada – prijete kaznama. Zakonom su propisane kazne za fizička lica i one iznose od 300 do 3.000 maraka

Iz prijedorske gradske uprave napominju da je u oko 190 zgrada takozvane stare gradnje, i njihovih 290 ulaza, registrovano 275 zajednica etažnih vlasnika, što je zadovoljavajući procenat u odnosu na prosjek u Srpskoj.