latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:08 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

U centru Bijeljine najezda neotrovnih zmija (VIDEO)

Prethodnih dana u mnogim gradovima u Srpskoj su primijećene zmije na sred ulica, u Bijeljini na dvije lokacije. Uznemireni prolaznici odmah su fotografije postavili na društvene mreže, upozoravajući ostale na pojavu ovih gmizavaca. Veterinari kažu da su u pitanju neotrovne zmije - smukovi i bjelouške i da nema razloga za paniku, iako prizor zmije u centru grada nimalo nije prijatan.
Zmija u centru Bijeljine - Foto: RTRS
Zmija u centru BijeljineFoto: RTRS

Pojava zmija u centru grada zabrinula je stanovnike Bijeljine. Smatraju da su ih česte poplave prethodnih godina natjerale da se pojava na mjestima gdje ih ranije nismo viđali.

Ipak, razloga za paniku nema, kažu veterinari, jer je normalno da dolaskom toplijih dana i zmije izađu iz svog legla. U ovom dijelu Srpske prisutne su samo dvije vrste zmija-neotrovnica, smukovi i bjelouške. Zmije inače ne napadaju ljude osim kad su ugrožene, a u isto vrijeme regulišu brojnost štetočina, miševa i pacova.

"Moje mišljenje je da zmiju treba pustiti da ode, jer kako je došla, tako će i otići. Nema ovdje otrovnica, zmija može napasti čovjeka, ugristi ga ako je zgazi. Kod tih ugriza se odmah mora ići doktoru jer zmija u svojim ustima ima veliki broj bakterija koje samo mogu izazvati infekciju, ali otrova te zmije nemaju. Za sada, evo koliko dugo sam ja u Bijeljini od rođenja, nikada se nije pojavila otrovna zmija", priča Sandro Mađarac, veterinar. 2:45

Ni u Domu zdravlja nisu zabilježili ujed zmije otrovnice. Ipak, i ujed neotrovnice može biti neprijatan i izazvati određene tegobe. Obavezno se treba javiti doktoru, kako bi se rana adekvatno zbrinula.

"Ono što je karakteristično kod svih ujeda zmija jesu dvije ranice koje ne krvare,  može da se javi crvenilo i otok koji kasnije promijeni boju. To je nešto što je karakteristično kod svih ujeda", ističe Branimir Vuković iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Iz Doma zdravlja Bijeljina poručuju da imaju sve potrebne medikamente u slučaju ugriza zmije otrovnice.