latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:30 ⇒ 16:30 | Autor: RTRS

U planu otvaranje tri nova vrtića u Banjaluci

Grad Banjaluka planira da u toku ove i iduće godine otvori tri nova vrtića u centru grada i naseljima Obilićevo i Rosulje u kojima će biti omogućen smještaj za nekoliko stotina djece, saopšteno je iz Gradske uprave.
Vrtić - Foto: RTRS
VrtićFoto: RTRS

Cilj je da budu skraćene liste čekanja i omogućeno predškolsko obrazovanje u svim gradskim naseljima, saopšteno je iz banjalučke Gradske uprave.

Prema odluci o dodjeli poslovnih prostora koju su danas razmatrali odbornici u gradskoj Skupštini, predviđeno je da grad dodijeli dva slobodna poslovna prostora u naseljima Obilićevo i Rosulje, čime će biti stvoreni preduslovi za otvaranje dva nova vrtića.

"S obzirom na to da je u oba slučaja riječ o prilično devastiranim objektima oni će morati da budu renovirani i opremljeni", napominju iz Gradske uprave.

Predviđeno je da u novi vrtić u Obilićevu bude primljeno oko 50 djece, a u vrtić u Rosuljama oko 30 djece.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Јelena Kurtinović rekla je da u okviru Centra trenutno djeluju 22 predškolske ustanove u kojima, prema mjesečnom prosjeku, boravi 2.134 djece.

"Usljed povećanog broja zahtjeva roditelja smatramo da je potrebno da grad ustupi ova dva slobodna prostora u Obilićevu i Rosuljama za potrebe vrtića. Tako bi bila smanjena lista zahtjeva djece koja čekaju i stvoreni uslovi da otvorimo dva vrtića manjeg kapaciteta", navela je Kurtinovićeva.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da je predloženim rebalansom budžeta planirano 100.000 KM za rekonstrukciju ovih prostora, te napomeno da će taj novac, prema prvim projekcijama, biti dovoljan za rekonstrukciju jednog od dva planirana vrtića.

Da bi projekat bio u potpunosti realizovan Bilčar kaže da će gradske vlasti pokušati da animiraju društveno odgovorne kompanije kako bi oba vrtića bila završena ove godine.

"Uvjereni smo da će društveno odgovorne kompanije prepoznati naše napore da se smanje liste čekanja i pomoći nam da ove godine završimo oba objekta, baš kao što su nam pomogli kada smo pokrenuli akciju izgradnje dječijih igrališta", istakao je Bilčar.

On je dodao da je, osim toga, ovogodišnjim gradskim budžetom planiran i transfer od milion KM od kabineta predsjednika Republike, kojim bi trebalo da bude izgrađen jedan vrtić većeg kapaciteta u centru grada.

Izvor: SRNA