latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:42 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Danijelson: Јačati zajednički rad političara na evropskom putu BiH

Na sastanku predstavnika Parlamentarne skupštine BiH i generalnog direktora Direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijana Danijelsona upozoreno je na moguće usporavanje evropskog puta BiH, izazvano političkim nesuglasicama domaćih političkih aktera, zbog čega treba pojačati zajednički rad i dijalog o svim spornim političkim pitanjima.
Predstavnički dom BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom BiHFoto: RTRS

Članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnici Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta na sastanku sa Danijelsonom konstatovali su da je u protekle dvije godine BiH napravila impresivan pomak ka članstvu u EU, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Danijelson se posebno interesovao za pitanje akciza, proces popunjavanja Upitnika s ciljem dobijanja kandidatskog statusa za EU, napore koji se čine kako bi se postigla regionalizacija ekonomskog prostora, kao i za saradnju Parlamentarne skupštine BiH sa Evropskim parlamentom u svjetlu rješavanja problema oko poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović istakao je da postoje pitanja o kojima politički akteri u BiH imaju različita viđenja, ali da će biti nastavljena nastojanja da se i o njima postigne saglasnost.

Govoreći o neusvajanju poslovnika Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, DŽaferović je rekao da se dio političara iz BiH ponaša kao da BiH prima EU u svoje članstvo, a ne obrnuto.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak ukazao je na potrebu da se problemi rješavaju u ovoj godini jer je iduća izborna godina i biće neuporedivo teže pronaći svima prihvatljiva rješenja.

Prema njegovim riječima, problem predstavlja i činjenica da je već sada upitna parlamentarna većina.

Na pitanje zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića da li su akcize uslov za približavanje BiH EU, Danijelson je odgovorio da nisu.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić istakao je da nije upitna volja građana za članstvom u EU, ali da su prisutne tenzije zbog kojih se taj put usporava.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Nikola Lovrinović za početak juna najavio je konferenciju na kojoj će biti sagledano sve što su BiH i njena tijela uradili nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tokom sastanka zajednički je naglašena potreba snažnijeg ekonomskog povezivanja regiona jer taj proces, ne samo da jača komplementarne ekonomije, nego i predstavlja jednu od formula za brži put ka EU.

Izvor: SRNA