latinica  ћирилица
23/05/2017 |  16:51 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Fond solidarnosti: Podrška privredi 8,5 miliona KM (VIDEO)

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Srpske donio odluku o dodjeli novčanih sredstava za podršku privredi u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru u iznosu od po dva miliona KM.
Banjaluka - Cvijanović ,Đaković - Foto: SRNA
Banjaluka - Cvijanović ,ĐakovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je navela da će novčana sredstva biti doznačena i Laktašima u iznosu od milion KM, Modriči 900.000, Šekovićima 500.000 KM i Donjem Žabaru 100.000 KM.

"Zadužuju se lokalne zajednice da u saradnji sa udruženjima privrednika dostave spiskove korisnika, odnosno svih koji su tokom poplava pretrpjeli štetu na osnovu čega je napravljena procjena i unesena u registar štete", rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon sjednice Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Srpske.

Ona je podsjetila da je Upravni odbor Fonda soliranosti za obnovu Republike Srpske ranije odlučio da za podršku privredi u Doboju dodijeli šest miliona KM i u Šamcu - tri miliona KM.

Cvijanovićeva je naglasila da je Upravni odbor danas odborio i zahtjeve za sufinansiranje projekata u iznosu od 2,4 miliona KM.

"To se odnosi na `Pošte Srpske`, Fond PIO, Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija, opštine Vukosavlje, Čelinac, Brod i Laktaši, te grad Bijeljinu. Riječ je o projektima sanacije piteva, grijanja, vodovoda...", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da su danas donijeti nalozi za plaćanje za izvršene radove u iznosu višem od milion KM u Zvorniku, Prijedoru, Banjaluci, Čelincu...

"Usvojili smo finansijski izvještaj Fonda za prošlu godinu, kada su prihodi iznosili 16. 927,344 KM, rashodi 9.297,043 KM, a stanje na računima bilo je 35,2 miliona KM", precizirala je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li je potrebna posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o stanju u privredi, Cvijanovićeva je rekla da podržava svaku diskusiju o toj temi, ali da bi za raspravu bilo neophodno pripremiti kvalitetan materijal sa svim pokazateljima.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio je što je Prijedor dobio navedeni iznos sredstava.

"Privrednici će dobiti dio sredstava na osnovu raspodjele koju ćemo uraditi sa njihovim udruženjem. Važno je što smo dobili i sredstva za obnovu infrastuture, te što je Vlada pomogla građanima nakon poplava 2014. godine", rekao je Đaković.

Izvor: Srna