latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:05 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Đokić-Ferguson: Nadležni da budu odgovorni prema ustavnim obavezama Srpske

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić poručio je da prilikom izmjena i dopuna Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine nadležni moraju ostati krajnje odgovorni prema ustavnim obavezama i nadležnostima Srpske.
Đokić - Ferguson (foto: www.vladars.net) -
Đokić - Ferguson (foto: www.vladars.net)

Đokić je tokom razgovora sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edvardom Fergusonom rekao da finalnu verziju dopune strategije treba da usvoji Vlada, a potom i Narodna skupština.

On je naglasio da se o Okvirnoj strategiji razvoja sektora energetike BiH ne može govoriti sve dok Federacija BiH ne usvoji svoju strategiju razvoja te oblasti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Đokić je u ime Vlade Republike Srpske zahvalio britanskoj ambasadi koja je angažovala konsultantsku kuću "Pe-ve-ce" da pomogne u ažuriranju Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine.

On je podsjetio da Srpska sa Velikom Britanijom ima razvijenu saradnju, te da je Velika Britanija, zahvaljujući izgradnji Termoelektrane Stanari drugi investitor u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje, a Đokić je naveo da Srpska raspolaže značajnim resursima koji nisu dovoljno iskorišteni, te da treba ohrabriti investitore da sa povjerenjem ulažu u region.

- Moramo se boriti da se ovaj region nametne kao most između Istoka i Zapada i iskoristiti prednosti i potencijale kojima raspolažemo - rekao je Đokić.

Ferguson je rekao da sa resornim ministarstvom ima odličnu saradnju kada je riječ o izradi dopune Strategije energetike Republike Srpske, te da očekuje da do kraja mjeseca bude završena finalna verzija.

Sagovornici su razgovarali o ekonomskoj i političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Izvor: SRNA