latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:28 ⇒ 24/05/2017 | 08:17 | Autor: RTRS

Skandalozno - U Mesnoj industriji "Impro" nema mjesta za spomen-ploču srpskim borcima! (VIDEO)

Za srpske ratne veterane u prijedorskoj mesnoj industriji "Impro" izgleda da više nema mjesta. Novi vlasnik iz Cazina uveo je nova pravila rada. Prva odluka, koju je donio nakon preuzimanja od austrijske HETE, bila je uklanjanje spomen- ploče za pet poginulih boraca VRS, radnika "Impra". I na tome se nije zaustavio.
Spomen-ploča poginulim srpkim borcima radnicima "Impra" - Foto: Screenshot
Spomen-ploča poginulim srpkim borcima radnicima "Impra"Foto: Screenshot

Poginuli su braneći Republiku Srpsku i imali mjesto na spomen-ploči palim borcima prijedorskog „Impra“,gdje su radili. Danas su zasmetali novim vlasnicima iz Cazina. Na zahtjev „Agro Holdinga“ Boračka organizacija Prijedor ploču je uklonila. Usmeno obrazloženje bilo je kratko i jasno!

"Ta ploča navodno smeta za poslovne kontakate sa ljudima koji će kupovati proizvodnju iz Impra", rekao je Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor. 

Spomen- ploča petorici palih boraca prenesena je u spomen-sobu u Brezičanima, nadomak nekadašnjeg „Impra“.

Zahtjev za skidanje ploče palim borcim,a po svemu sudeći, ovdje je bio samo početak priče. Nekad u "Impru", a danas u Agro Holdingu po zahtjevu novog vlasnika iz Cazina radi se prema tzv. "halal programu". 

U to se uvjerio i mesar Stojan Čarakovac. Nakon 25 godina radnog staža u „Impru“, otišao je u Agro Holding tražeći posao. Islamske uslove rada izdržao je tek jedan dan.

"Njihov čovjek po njihovom običaju kada kolje životinju, viče alah uegber. Јa to ne mogu. Radio sam samo jedan dan na njihov način i dalje nisam mogao. Nije mi ni plaćen taj dan, niti mi treba", kaže Čarakovac.

Čarakovac nije jedini. Nije zapamćeno, kažu, da nakon klanja goveda, hodža čita molitvu, što se događa u prijedorskoj mesnoj industriji. Pogoni "Impra" su, tvrde upućeni, bili opremljeni najsavremenijim mašinama za preradu mesa. Danas nema ništa osim improvizovanih klaonica, a ukinuta je i linija za preradu svinja.

“Agro Holding“ meso izvozi u islamske zemlje.Јedan od vlasnika „Agro Holdinga“ kojeg smo kontaktirali nije želio da komentariše.

Nezvanično saznajemo da iza kupovine „Impra“ stoje ,između ostalog, i neki od bivših članova Islamske zajednice u BiH. Novac za cijelu „Improvu“ priču navodno stiže iz arapskih zemalja. Da od toga nemaju ništa ni ovdašnji sitni proizvođači stoke, pokazuje činjenica da cazinski vlasnici u okviru svoje proizvodnje imaju i uzgoj goveda.