latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:30 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Rimski grad u Skelanima-adut u kandidaturi Srebrenice za prestonicu kulture (VIDEO)

Rimski grad u Skelanima, arheološki lokaliteti, mozaici – glavni su aduti u kanidadturi opštine Srebrenica za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Ovo je zaključeno danas u Skelanima, na naučnom skupu i prezentaciji rimskog grada.
Skelani - arheološko nalazište - Foto: SRNA
Skelani - arheološko nalazišteFoto: SRNA

Mozaici, kameni spomenici kulture, bazilike i rimske građevine u Skelanima imaju neprocjenjivu vrijednost- ističu arheolozi.

"Značaj arheološkog lokaliteta Skelani je ogroman ne samo u našim lokalnim okvirima nego i u svjetskim zato što se radi o jednom rimskom municipiju tj. gradu koji je taj status dobio u 1. vijeku", rekla je arheolog Ivana Grujić.

Milica Kotur iz Ministarstvo prosvjete i kluture RS je istakla da je otkriće ovog lokaliteta nešto najveće što dnas imamo.

Mnogobrojne palate, bazilike, trg, upravne zrade, carina, mozaici -samo su dio ovog nevjerovatnog kompleksa.
Upravo ove vrijednosti kandiduju Srebrenicu za najuži izbor evropsku prestonicu kulture

"Mislim da Skelani ispunjavaju sve kriterijume, da ima mnoštvo turističkih, kulturno-istorijskih i prirodnih aduta", istakla je Nada Јovanović, direktor Turističke organizacije RS.

Zahvaljujući tome, u Skelanima je otvoren muzej koji redovno posjećuju turisti, najviše iz Rusije.

Čitav projekat dobija na značaju osnivanjem nacionalnog parka Drina koji će obuhvatiti i Skelane.

"Sa Nacionalnim parkom Tara to će biti jedan park prirode koji će ovaj dio teritorije do Andrićgrada ujediniti u kompleks veoma značajan za razvoj turizma", dodao je Radomir Pavlović, član naučnog tima za prezentaciju.

Do kraja godine, kako je najavljeno, biće urađen master plan projekta "Evropski grad kulture"m a realizacijom ovog projekta i nominacijom, Srebrenica bi mogla dobiti najmanje 50 miliona evra za razvoj i ulaganja.