latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:42 | Autor: RTRS

Zeman pomilovao plaćenog ubicu po kojem je snimljen film

Predsjednik Češke Miloš Zeman potpisao je pomilovanje za najpoznatijeg češkog osuđenika Јiržija Kajineka, plaćenog ubicu koji je osuđen na doživotnu robiju jer je 1993. godine u Plzenu ubio jednog češkog privrednika i njegovog tjelohranitelja, dok je drugi tjelohranitelj preživio napad.
Јiržij Kajinek napušta zatvor - Foto: AP
Јiržij Kajinek napušta zatvorFoto: AP

Zeman je najavio to kontroverzno pomilovanje još 11. maja, a posljednjih šest dana ispred zatvora Rinovice na sjeveru Češke kampovali su novinari da ne bi propustili trenutak kada će izaći na slobodu Kajinek, kome je medijsku slavu u cijeloj zemlji svojevremeno donijelo spektakularno bjekstvo iz strogo čuvanog zatvora 2000. godine.

Zemanov portparol Јirži Ovčaček saopštio je novinarima da je sastavni dio pomilovanja uslovni rok od sedam godina tokom kojih Kajinek ne smije da počini nijedno krivično djelo.

"Drago mi je što sam ponovo na slobodi. Zahvalan sam predsjedniku na pomilovanju. On nije rekao da sam nevin već se opredelio za milosrđe", rekao je Kajinek masi novinara koji su ga čekali ispred zatvora.

Kajinek, o kome je snimljen i igrani film i ima u Češkoj masu fanova, zamolio je novinare da mu nakon 23 godine provedene u zatvoru osiguraju malo privatnosti.

"Nije mi drago što zbog tog pomilovanja Kajinek, koji je hladnokrvni ubica, postaje slavna ličnost. Ukoliko je Kajinek nekakva ličnost, onda je negativna", kritikovao je to kontroverzno pomilovanje češki premijer Bohuslav Sobotka.

Predsjednik Zeman je nakon izbora na čelo Češke izjavio da, za razliku od svojih prethodnika, predsjednika Vaclava Havela i Vaclava Klausa, namjerava da pomilovanja svede na najmanju moguću mjeru i to samo na uzan krug probranih iz humanitarnih razloga.

Među do sada sedam pomilovanih za četiri godine Zemanovog predsjednikovanja, nema nikoga ko je kao Kajinek izvršio tako teško krivično djelo.

Izvor: RTS