latinica  ћирилица
23/05/2017 |  17:45 ⇒ 17:56 | Autor: RTRS

Svjedok: Sejdić naredio deminiranje tunela Strmica

Svjedok Tužilaštva BiH Branko Arsić na suđenju u Sudu BiH za zločine nad srpskim civilima i pripadnicima Vojske Republike Srpske na području Rudog rekao je da je ranjen u januaru 1993. godine prilikom deminiranja tunela Strmica, koje je naredio optuženi Ahmet Sejdić.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Arsić je rekao da je 21. januara 1993. godine, kao pripadnik Štrbačke brigade VRS, zajedno sa saborcima zarobljen na lokalitetu Strmice kod Rudog, nakon čega je ranjen od eksplozije nagazne mine.

"Tunel je bio miniran, a nakon zarobljavanja nam je naređeno da uklanjamo mine. Meni je naređeno da podignem betonsku ploču ispod koje se nalazila mina. Znao sam da je tu. Podigao sam ploču, a kada je ona eksplodirala, ranjen sam u ruke i noge", rekao je Arsić, koji je kasnije prevezen u bolnicu u Goražde, gdje je liječen devet dana.

Svjedok je govorio i o događajima prije hapšenja vojnika VRS ispod mosta u Dolovima kod Rudog, prenosi Birn.

"Pucalo je sa svih strana. U jednom momentu sa megafona smo pozvani da se predamo. To smo i učinili, odakle smo se u koloni uputili sa rukama na leđima prema tunelu Strmica", rekao je Arsić, navodeći da su tada ispod mosta ubijena dva, a ranjeno pet vojnika VRS.

Odgovarajući na pitanje branioca Јasenke Rešidović da li je prije hapšenja bilo vatrenog obračuna između takozvane ABiH i VRS, svjedok je potvrdio da je oružani sukob trajao nekoliko časova.

Arsić kaže da je, nakon devetodnevnog liječenja u goraždanskoj bolnici, prebačen u zatvor, gdje je, kako tvrdi, proveo 19 mjeseci, nakon čega je i razmijenjen, a od eksplozije mine i danas ima zdravstvenih problema, zbog kojih se nakon razmjene liječio u Beogradu.

Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH, Tužilaštvo BiH na teret stavlja da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. jun.

Izvor: Srna