latinica  ћирилица
23/05/2017 |  19:42 ⇒ 24/05/2017 | 09:35 | Autor: RTRS

RTRS u posjedu zabilješke "Sužbena tajna" - kako je Obren Petrović vodio ratnu SЈB Doboj? (VIDEO)

U nastavku suđenja Milanu Ninkoviću i trojici optuženih za ratni zločin na području Doboja svjedoku Tužilaštva BiH Obrenu Petroviću danas su u Sudu BiH predočeni izvodi iz zapisnika sa sastanaka civilnih, vojnih i policijskih struktura Doboja u kojima su, zbog propusta u radu i loše bezbjednosne situacije, navedeni razlozi za njegovu smjenu sa mjesta načelnika dobojske Stanice javne bezbjednosti.
Obren Petrović - Foto: RTRS
Obren PetrovićFoto: RTRS

Aktuelni gradonačelnik Doboja Obren Petrović u januaru 1993. godine smijenjen je sa pozicije načelnika Stanice javne bezbjednosti u tom gradu zbog nezakonitih radnji svojih podređenih . To pokazuje dokument koji je u posjedu RTRS-a, a koji se pojavio na današnjem ročištu na suđenju dobojskim ratnim funkcionerima. Simptomatično, nezakonitosti pod palicom Petrovića, odnose se baš na ratni period, a za koje je on, kao ključni svjedok Tužilaštva BiH, optužio Milana Ninkovića, Borislava Paravca, Andriju Bjeloševića i Milana Savića.

 

Amnezija višemjesečnog svjedoka Tužilaštva Obrena Petrovića!? Ili svjesno prebacivanje vlastite krivice na pleća drugih!? Kako god – Izvod iz zapisnika sa sastanaka vojnog, političkog i policijskog rukovodstva Doboja održanih 6. i 12. januara 1993.godine, ne ide u prilog dobojskom gradonačleniku, koji se danas, ponovo, “nije sjećao“ vlastite uloge s početka rata.

U zapisniku su, međutim, pobrojani propusti da počinioci krivičnih djela budu spriječeni ili kažnjeni, i nezakonitosti u okviru Stanice javne bezbjednosti.

1. Pod palicom “zaboravnog“ Petrovića nezakonito se raspolagalo velikom količinom novca otuđenog u pošti na Željezničkoj stanici.
2. Umjesto sankcija za oduzimanje zlata i nakita od porodice Osmić koja se bavila prodajom istog, pojedini počinioci su kasnije unaprijeđeni.
3. Bez obaveznih provjera i saglasnosti nadređenih vršena su imenovanja rukovodnih radnika među kojima je bilo i profesionalnih kriminalaca.
4. Obučavan je i naoružavan tzv. mješoviti vod milicije pod komandom Mirsada Durmića i sa izgovorom da se pripremaju za borbu u srpskoj vojsci. Većina ih je međutim, završila na neprijateljskoj strani u Svjetliči;
5. omogućeno je organizovano pljačkanje alkoholnih pića, tehničke i druge robe i stoke, od kojih je dio završio u prodavnicama “Omnikoma“ i “Trebava – komerca“.
6. Organizovano je opljačkan Dom milicije u dva navrata.
7. Otuđen je veći broj putničkih automobila uz aktivnu saradnju sa Teslićkim švercerom Stojanom Đurićem.
8. Ukradeno je, i uglavnom u Srbiji prodato stotine pištolja i drugog naoružanja
9. Zarobljene Muslimane i Hrvate za novac su prebacivali na neprijateljsku teritoriju ili u Srbiju
10. Uprkos upozorenjima nadređenih, umjesto profesionalne, izvršena je negativna selekcija i u redovima milicije inkorporirani su kriminalci
11. Na prijave građana nije se blagovremeno ili nije nikako intervenisalo.
12. U Suvom polju formirano je stanično odjeljenje posredstvom kojeg su “nestajala“ kradena vozila i mašine.

Nije se sjećao “zaboravni“ Petrović ni, u sudnici predočenih depeša, koje mu je od maja do decembra 1992. godine, slao nadređeni – načelnik Centra Službi bezbjednosti Andrija Bjelošević, zahtijevajući da kriminalce kazni i iz policije odstrani.

Nije se sjećao ni da je nekolicina istih, bila mu lično, ratno obezbjeđenje. Neprimjereno je reagovao i kada je Bjeloševićeva odbrana priupitala za Slobodana Devića, jedog od Petrovićevih ratnih pulena. Pritisnut dokazima, ipak je priznao da je Dević i danas, zaposlenik u njegovom gradonačelničkom kabinetu. Ali opet “nije znao“ šta tu radi. “Ne znam“ i “ne sjećam se“ bili su Petrovićevi najčešći odgovori.

Nije Petrovića “služila“ memorija ni kada je trebalo da se sjeti, kako je njegov posao – obračun sa kriminalcima u redovima policije, vršio inspektor Rajko Bilić. Kada je sačinio, u sudnici predočen, spisak od 10 imena kojima mjesta u policiji nije bilo. Nije se sjećao ni da je zbog pobrojanih propusta ili krivičnih djela, na januarskim sastancima Dobojskog rukovodstva prvo smijenjen, što je u spomenutom Zapisniku i navedeno, a potom iz policije otpušten.

“Zaboravni višemjesečni svjedok“ Petrović ni ovaj put, za novinarska pitanja nije bio raspoložen. Nije ni njegov pravni savjetnik Dražen Zubak, kojeg je odbrana optuženih u sudnici ućutkala – argumentima i dokazima.

I Sudsko vijeće je odlučilo da traženi video – snimak iz sudnice, javnosti ne publikuje. Pohranjen je u spis, gdje je mjesto pronašlo već više od 100 dokumenata pa i januarski Zapisnik. “Zaboravni“ Petrović još jednom, 6. juna, će pred sudsko vijeće.