latinica  ћирилица
23/05/2017 |  19:48 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Ivanovu u Moskvi uručena nagrada "Aleksej Drugi"

Predsjedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji je u radnoj posjeti Rusiji, u Moskvi je uručena nagrada “Patrijarh Aleksij Drugi“ Fondacije za jedinstvo pravoslavnih naroda. Ceremoniju u Hramu Hrista Spasitelja predvodio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.
Đorđo Ivanov (foto: Sputnik) -
Đorđo Ivanov (foto: Sputnik)

"Za mene je prava čast da budem danas sa vama, zahvaljujem Međunarodnoj fondaciji za jedinstvo pravoslavnih naroda na ovoj značajnoj nagradi koja nosi ime njegove svetosti patrijarha Aleksija Drugog“, rekao je Ivanov.

On je dodao da tu prestižnu nagradu ne prima samo kao predsjednik Makedonije, nego i kao pravoslavni hrišćanin.

Nagrada koja nosi ime patrijarha Aleksija Drugog svake godine se dodeljuje za potvrđivanje i promovisanje hrišćanskih vrijednosti u društvu i za jačanje jedinstva pravoslavnih naroda.

Dobitnici su šefovi država, vlada i parlamenata, društveni lideri i zaposleni u kulturi, za doprinos jačanju duhovnih, ekonomskih i političkih veza država, istorijski formiranih u kontekstu pravoslavne tradicije.

Nagradu je prošle godine dobio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Ivanov bi sutra trebalo da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, sa kojim će razgovarati i o situaciji na Balkanu.

Dvojica lidera razgovaraće o unapređenju bilateralne saradnje, a razmijeniće mišljenja i o aktuelnim regionalnim pitanjima, prvenstvo o situaciji na Balkanu, saopštio je Kremlj.

Izvor: Sputnjik