latinica  ћирилица
25/05/2017 |  14:18 | Autor: RTRS

Spriječite krvarenje iz nosa

Palcem i kažiprstom uhvatite njegov nos i čvrsto ga stisnite, od dva do tri minuta. Glava sve vrijeme mora biti nagnuta unapred, a na potiljačni dio vrata stavite hladne obloge.
Nos (Foto: onlinevoicecoaching.com) -
Nos (Foto: onlinevoicecoaching.com)

Da li vam se nekad dogodilo da vam krene krv iz nosa, naizgled iz čista mira? Istraživanja pokazuju da u više od 90 odsto slučajeva krvarenje prestaje spontano, a samo u manjem procentu zahtijeva lekarsku intervenciju.

* Da ne biste došli u ovakvu situaciju, ne naprežite se prilikom izduvavanja nosa, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko iz nekog razloga koristite kapi za nos, ne preterujte, jer njihova dugotrajna upotreba dovodi do oštećenja sluzokože, pa samim tim i češće pojave krvarenja.

* Ako nekome ukazujete prvu pomoć, prvo osobu smirite. Potom palcem i kažiprstom uhvatite njegov nos i čvrsto ga stisnite, od dva do tri minuta. Glava sve vrijeme mora biti nagnuta unapred, a na potiljačni dio vrata stavite hladne obloge.

* Inače, češće krvarenje imaju osobe sa povišenim pritiskom, kao i oni koji dugotrajno uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi iz nosa. Hipertoničari mogu da ga spriječe ukoliko redovno uzimaju propisanu terapiju, koja sprječava oscilaciju krvnog pritiska. Osobe koje uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi trebalo bi redovno da se kontrolišu.

Izvor: Novosti