latinica  ћирилица
27/05/2017 |  15:52 | Autor: RTRS

Kumrovec: Više od 6.000 ljudi okupilo se povodom 125 godina od rođenja Tita

Više od 6.000 poklonika lika i djela Јosipa Broza Tita okupilo se danas u Kumrovcu, na manifestaciji posvećenoj obilježavanju 125 godina od rođenja nekadašnjeg predsjednika SFRЈ.

Zastave bivših republika, slike Tita, kape, titovke, marame dio su ikonografije koja je dominirala Kumrovcem.

Sa skupa je upućena poruka da se borba protiv fašizma nastavlja i danas od čega prijeti velika opasnost.

Predsjednik Saveza društava "Јosip Broz Tito" Јovan Vejnović naglasio je da se u Kumrovec ne dolazi radi prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti, prenijeli su hrvatski mediji.

On je istakao da je zabrinut za budućnost jer je Bruto društveni proizvod niži nego prije 30 godina, kao i kupovna moć, dok je socijalna i ekonomska sigurnost na sve nižem nivou.

Posebno ga zabrinjava što danas u Hrvatskoj marširaju crnokošuljaši i oni koji pozivaju na ubijanje, dok vlast to ignoriše i govori da je demokratsko pravo i sloboda da svako izražava svoje stavove.

"Јoš gore je što se neofašizam vraća kapilarno u obrazovanje, visoko školstvo pa čak i institucije", rekao je Vejnović pozivajući odgovorne da se suoče sa stvarnošću i realnošću uz izmijenjeni stari partizanski pozdrav "smrt sadašnjem fašizmu".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin podsjetio je da su mladi Titu uvijek bili na prvom mjestu i nekada su bili nosioci društvenog razvoja, a danas im se isključivo nude vjera i nacionalizam, zavod za zapošljavanje i minimalna plata.

Habulin je rekao da se ne smije prihvatiti teza "dosta je i partizana i ustaša" sve dok se stvari jednom zauvijek ne postave na svoje mjesto.

Izvor: Srna