latinica  ћирилица
28/05/2017 |  15:58 | Autor: RTRS

Linta: Sramna odluka Plenkovića da otkrije spomenik Tuđmanu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je sramnom odluku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da otkrije spomenik Franji Tuđmanu u Zaprešiću.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je u pisanoj izjavi naveo da je sramna i izjava Plenkovića da cijeni sve što je Tuđman učinio za nezavisnost Hrvatske i da je njegov doprinos jedan od temelja moderne Hrvatske.

"Brojne činjenice jasno pokazuju da je strateški cilj Franje Tuđmana bio nezavisnost Hrvatske, bez ili sa što manje Srba, a ne multietničke Hrvatske u kojoj bi Srbi imali sva nacionalna i ljudska prava", naveo je Linta.

On je dodao da je Tuđman odlučio da rehabilituje ustaštvo izjavom na prvom Saboru HDZ-a u februaru 1990. godine "da je NDH istorijski izraz hrvatskog naroda za svojom državom, a ne kvinsliška i zločinačka tvorevina".

Linta je dodao i da je Tuđman odlučio da izabere ratnu opciju kao sredstvo da protjera Srbe iz hrvatskih gradova i sa krajiškog područja, te da to najbolje potvrđuje izjava iz Tuđmanovog govora na Trgu bana Јelačića iz maja 1992. godine, kada je rekao da rata u Hrvatskoj ne bi bilo, da ga Hrvatska nije željela.

"U Hrvatskoj još dugo vremena neće biti spremnosti da se započne proces detuđmanizacije Hrvatske i da se jasno kaže da je takozvana moderna Hrvatska nastala na protjerivanju pola miliona Srba, slavljenju zločina nad Srbima, negiranju i prešućivanju srpskih žrtava i otimanju, pljački i uništavnju srpske pokretne i nepokretne imovine, ali i pljački sopstvenog naroda", istakao je Linta.

Prema njegovim rečima, u hrvatskoj javnosti i dalje je dominatna lažna i besmislena teza da su Srbi agresori i zločinci, a da je Hrvatska bila žrtva agresije i da je tobože vodila odbrambeni i oslobodilački rat.

Јedan od dokaza takvog stanja svijesti u Hrvatskoj jeste, kako je naveo Linta, postojanje brojnih ulica, ustanova, mostova, obala, trgova i parkova koje nose ime Franje Tuđmana i više od 80 spomenika i bista Franje Tuđmana koji se nalaze u desetinama hrvatskih gradova.

"Јedna od najporaznijih posljedica Tuđmanove politike jeste da čak 71 odsto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da zločinačka NDH nije bila fašistička tvorevina", istakao je Linta.

Izvor: Srna