latinica  ћирилица
28/05/2017 |  16:11 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa (VIDEO)

Služenjem parastosa poginulim borcima i svečanom akademijom u Istočnom Sarajevu je obilježen Dan 4. bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa. Kroz jedinicu je prošlo više od 300 boraca.
Istočo Sarajevo-parastos poginulim borcima - Foto: RTRS
Istočo Sarajevo-parastos poginulim borcimaFoto: RTRS

Treskavica, Igman, Bjelašnica, Mojmilo, Nišićka visoravan – nema pedlja sarajevskog ratišta gdje pripadnici 4. bataljona Vojne policije sarajevsko-romanijskog korpusa nisu stali u odbranu stanovništva od agresije.

"Zadaci su bili normalno u odbrambeno-otadžbinskom ratu da očuvamo teritoriju našeg Srpskog Sarajeva od agresora. Јedinica je bila angažovana po potrebi, a najviše smo bili angažovani u rejonu sarajevsko-romanijskog korpusa i po potrebi dalje na teritoriji republike Srpske", rekao je Dragan Pjević, sekretar Udruženja veterana Vojne policije SRK-a.

Kroz jedinicu, koja je uz očuvanje teritorije i odbranu ognjišta bila angažovana i u protivterorističkim dejstvima, prošlo je više od 300 boraca. Među njima 13 najboljih, uključujući komandanta Nedeljka Lizdeka, dalo je život za Republiku Srpsku.

Pjević je istakao da je ovo prilika da okupe sve saborcie na jednom mjestu da se ugoste porodice poginulih boraca kako bi im stavili do znanja da nisu zaboravljeni.

Briga o porodicama poginulih, prava boraca i saradnja sa drugim boračkim udruženjima osnovni su zadaci veterana vojne policije sarajevsko-romanijskog korpusa, poručeno je i sa svečane akademije na kojoj je predstavljen ratni put jedinice.