latinica  ћирилица
28/05/2017 |  16:15 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Nova kapitalna ulaganja u Srebrenicu (VIDEO)

Na području Srebrenice u toku je realizacija nekoliko kapitalnih projekata, koje finansiraju vlade Republike Srpske i Srbije, vrijednosti više miliona maraka. Očekuje se da će ovi projekti poboljšati kvalitet života i donijeti nova radna mjesta u ovoj maloj opštini.
Srebrenica - projekti - Foto: RTRS
Srebrenica - projektiFoto: RTRS

Јedan od važnijih projekata jeste rekonstrukcija glavne srebreničke ulice dužine 2, 8 kilometara. Vrijednost projekta je oko 1, 4 miliona maraka.

"To su sredstva iz donacija Republike Srbije i vezana su za projekte koji su do sada bili samo u fazi izrade, a sada ih planiramo završiti do kraja ove godine", rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Paralelno sa realizacijom ove investicije, u Srebrenici i u Skelanima u toku je izgradnja dječijeg vrtića vrijednosti 1,6 miliona maraka, ali i objekata koji će biti ponuđeni budućim investitorima iz oblasti obućarske i konfekcijske industrije. Oba projekta biće realizovana do septembra.

"U pregovorima smo sa investitorom, Za početak planiramo da zaposlimo otprilike 15 do 20 radnika, a kasnije i više", istakao je Bojan Јosipović iz Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne usluge opštine Srebrenica.

Mnogo veća zapošljavanja na području Srebrenice i kreiranje novih radnih mjesta očekuju se u oblasti poljoprivrede i prerade proizvoda. Vlada Srpske će do kraja godine u ovu oblast uložiti više od milion maraka.

"Nadamo se da ćemo u ovoj godini premašiti proizvodnju od 1.500 tona, a u tim poslovima je uključeno 400 do 500 porodica. Radimo i na uvođenju prerade novih kultura, prije svega krompira", naglasio je Radomir Pavlović, član Koordinacionog tima za razvoj Skelana.

Opština Srebrenica kandidovaće se i za izbor Evropske prestonica kulture 2024. godine. Time bi, kako su istakli iz ove lokalne zajednice, otvorili put mnogim investicijama, a ovaj projekat mogao bi biti od istorijskog značaja i prekretnica u razvoju ove opštine.