latinica  ћирилица
29/05/2017 |  09:11 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Beograd: Promovisana knjiga vladike Grigorija

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije predstavio je u Hramu Svetog Save, na Vračaru svoju novu knjigu koja nosi naziv "Preko praga". Riječ je o zbirci priča u kojima se pisac bavi sudbinama malih ljudi s kraja burnog dvadesetog vijeka.
Promocija knjige vladike Grigorija - Foto: RTRS
Promocija knjige vladike GrigorijaFoto: RTRS

Svojim ranijim novelama "Lazar" i "Priča o starom kralju", vladika Grigorije pokazao se kao izvanredan psihološki portretista, a ovom knjigom kao da utvrđuje svoj put među najznačajnija imena domaće književnosti.

I sam naslov, "Preko praga", jasno upućuje da je talentovani vladika svoj uzor našao kod Andrića, našeg nobelovca koji je još davno rekao da je najveća planina koju čovjek mora preći, prag njegove sopstvene kuće.

Vladika Grigorije kaže da nije ambiciozan, ali da ima nešto da ispovijedi. Tu njegovu ispovijest, pisanu briljantnim riječnikom nalazimo među stranicama ove njegove knjige. Naravno, radnja se odvija u Hercegovini, sa kojom je srastao, iako je rođen i odrastao u Varešu.

Pošto se bavi tužnim sudbinama savremenika, njihovom nesrećom kao posljedicom nesporazuma, zabluda ili bolesti, knjiga "Preko praga" odiše melanholijom. Ipak, ono što dominira je autorov vapaj protiv nesrećnih podjela na ovim prostorima. Njegova pouka je da svako mora preći preko praga svoje kuće, vjere ili nacije i pogledati onog drugog bez zlobe ili sebičnosti.