latinica  ћирилица
29/05/2017 |  16:41 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Šta bi dijabetičari trebalo da jedu?

Ako ste stalno žedni, često mokrite, umorni ste, ne vidite baš najbolje, ubrzano dišete, možda imate povišen nivo šećera u krvi. Pročitajte šta bi u tom slučaju trebalo da jedete...
Cimet (Foto: Thinkstock) -
Cimet (Foto: Thinkstock)

Cejlonski cimet

Osim što ima protivupalna, antikancerogena, protivgljivična i antioksidativna svojstva, ovaj začin je djelotvoran i u borbi protiv hiperglikemije. Cimet snižava nivo šećera u krvi tako što usporava apsorpciju glukoze iz crijeva u krv. Koristan je samo cejlonski cimet, koji ima više ljekovitih svojstava od kineskog.

Ruzmarin

Јeste li znali da ruzmarin spada među najzdravije mediteranske začine zahvaljujući tome što spriječava nastanak raka? Kada je riječ o dijabetesu i kontroli nivoa šećera u krvi, ova je začinska biljka djelotvornija ako je uzimate u svježem obliku.

Bijeli luk

Zahvaljujući svom sastavu, bijeli luk pridonose širenju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Takođe, sprečava nastanak tumora i raka te pomaže u snižavanju holesterola i šećera u krvi. Najbolje je jesti svjež bijeli luk, jer ako ga dugo kuvate uništavate njegova prirodna zaštitna svojstva. Sadrži vitamine B6 i C, koji pridonose održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Kurkuma

Kurkumin, polifenol prisutan u kurkumi, pomaže ćelijama da na pravilan način koriste glukozu. Istraživanje je pokazalo da se uzimanjem kurkume može uveliko smanjiti rizik od dijabetesa. Studije su takođe pokazale i da kurkuma može smanjiti oštećenja gušterače kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, za koje se prije smatralo da su nepopravljiva.

Peršun

Osim što može prevenirati pojavi raka, reumatoidnog artritisa i osteoporoze, redovna konzumacija peršuna pomaže u sprečavanju dijabetesa.

Izvor: Mondo