latinica  ћирилица
29/05/2017 |  17:33 | Autor: RTRS

Ivanov traži da EU odredi datum za početak pregovora

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zatražio je danas da Evropska unija odredi datum za početak pristupnih pregovora sa Makedonijom, odnosno da omogući otvaranje poglavlja 23 i 24.
Đorđe Ivanov (foto: European Union) -
Đorđe Ivanov (foto: European Union)

-Potrebno je da EU napravi iskorak i odredi datum. Otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24, za pravosuđe, osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbjednost će da da neophodan podsticaj za intenziviranje reformskih procesa. Status kvo ne smije da se produži - rekao je on u razgovoru sa ambasadorima zemalja članica EU u predsjedničkoj rezidenciji u Skoplju.

Kako je istakao Ivanov, Makedoniji je neophodna transformirajuća moć pristupnog procesa, kao i objedinjavajuća moć procesa, za suočavanje sa dubokom političkom polarizacijom u zemlji.

Predsjednik Makedonije je, kako je saopšteno, ponovio potrebu da lideri parlamentarnih partija pokažu odgovornost i da obnove posvećenost evropskoj i evroatlantskoj Makedoniji, kao i da se prioritet da zakonima i rješenjima iz evropske agende.

Ambasadori zemalja EU u Skoplju su na sastanku sa Ivanovim pozdravili njegovu odluku da dodeli mandat za formiranje vlade parlamentarnoj većini, čime se otvara mogućnost za normalizaciju situacije i političku stabilnost.

Na sastanku je istaknuto uzajamno očekivanje da će nova vlada u svojim prioritetima imati EU agendu, odnosno reforme koje će ubrzati integraciju Makedonije u EU, navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Izvor: Blic